Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Joi, 5 noiembrie a.c., la Brăila, a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, conferinţa pastoral-misionară de toamnă a preoţilor din protopopiatele de pe raza judeţului Brăila. Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti la Biserica monument istoric “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din centrul oraşului. Au slujit împreună cu Chiriarhul locului un număr de preoţi, la sfârşit împărtăşindu-se toţi cu Sfânta Euharistie.

Conferinţa propriu-zisă s-a desfăşurat la Teatrul “Maria Filotti” din municipiul Brăila având ca temă: “Familia preotului şi rolul ei în educarea tineretului din parohie, în lumina învăţăturilor sfinţilor capadocieni”. Ca invitat special a participat profesorul Stelianos Papadopoulos de la Facultatea de Teologie din Atena, autorul volumelor “Viaţa Sf. Vasile cel Mare” şi “Vulturul rănit – Viaţa Sf. Grigorie Teologul”, fiind însoţit de părintele profesor Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Dl Papadopoulos s-a arătat încântat de primirea pe care a avut-o la Brăila, spunând că, încă de la început, a simţit căldura sufletească a tuturor celor prezenţi în biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Distinsul teolog a amintit că Brăila e locul unde relaţiile dintre poporul român şi cel elen au fost foarte apropiate, iar IPS Casian a precizat faptul că 22 de mitropoliţi ai Patriarhiei Ecumenice au slujit de-a lungul timpului în  tronul Mitropoliei Proilaviei (jumătatea sec. al XIX -lea - 1813) cu sediul la Brăila, tron în care păstorit şi Sfântul Atanasie Patelarie, care a avut reşedinţa la Galaţi timp de 12 ani (1642-1654) .

Reputatul profesor a vorbit preoţilor despre problema familiei pornind de la exemplul familiei Sfântului Vasile cel Mare, care a daruit Bisericii saşe sfinţi: Sfânta Macrina cea Bătrână, Sfânta Emilia, Sfântul Vasile ‑ tatăl, Sfântul Grigorie al Nyssei, Sfântul Petru al Sevastiei şi Sfânta Macrina cea Tânără.

Stelianos Papadopoulos a mulţumit Înaltpreasfinţitului Casian pentru invitaţia pe care a primit-o şi l-a asigurat de toata dragostea şi preţuirea sa.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook