Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de prăznuire a sărbătorii „Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, Biserica Vovidenia din centrul oraşului Galaţi, şi-a sărbătorit hramul. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a fost astăzi în mijlocul acestei comunităţi, slujind Sfânta Liturghie alături de preotul paroh şi de preoţii slujitori veniţi din parohiile surori ale oraşului.

Numeroşi credincioşi au luat parte slujbă, biserica devenind neîncăpătoare, o parte din ei asistând afară pe o vreme potrivnică.

Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit astăzi doi tineri, un diacon şi un preot, punctând foarte interesant legătura tainică dintre intrarea Maicii Domnului în Sfânta Sfintelor şi intrarea celor doi tineri în Sfântul Altar, ca viitori slujitori ai Sfintei Treimi.

În cuvântul de învăţătură ierarhul Dunării de Jos a tâlcuit înţelesurile adânci ale praznicului de astăzi pornind de la cântările care s-au auzit la strană în cadrul Vecernie şi Utreniei.

La final s-a sfinţit locul de construcţie pe care urmează să se ridice o nou capelă pentru nevoile liturgice ale acestei comunităţi.

Biserica ,,Intrarea în Biserica - Vovidenia" din Galati a fost ctitorita în anul 1790, de banul Ion Cârja.   În timpul revolutiei din anul 1821 Biserica ,,Vovidenia" a fost arsa de catre turci, împreuna cu celelalte biserici din Galati.

În anul 1863, domnitorul Alexandru Ioan Cuza si doamna Elena Cuza au participat la slujba de Pasti la biserica Vovidenia. Alexandru Ioan Cuza a venit pentru ultima data la Galati, în mai 1865, la înmormântarea mamei sale, Sultana Cuza, înhumata în curtea bisericii Vovidenia. În anul 1873, la înmormântarea Domnitorului, osemintele Sultanei Cuza au fost duse la Ruginoasa si asezate în cavoul familiei.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook