Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, au culminat vineri, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a apostolului care, de 20 de ani, ocroteşte oraşul-reşedinţă şi eparhia, cu săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi.

Ziua liturgică de cinstire a Sfântului Apostol Andrei a început prin săvârşirea slujbei Privegherii, la Catedrala Arhiepiscopală, joi seara. În aceeaşi seară a avut loc şi tradiţionalul concert de muzică bisericească „Toată suflarea să laude pe Domnul“, în cadrul căruia şcolile teologice din ţară au fost reprezentate de coruri care au interpretat cântări bisericeşti, colinde şi cântece din repertoriul tradiţional românesc. Evenimentul, aflat la cea de-a XI-a ediţie, a avut loc la Teatrul muzical „Nae Leonard“ din Galaţi şi a inclus şi vernisarea expoziţiei „Icoana, chipul omului îndumnezeit“.

Vineri, 30 noiembrie, în ziua cinstirii Sfântului Apostol Andrei, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi de un ales sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, din care au făcut parte ÎPS Dionisie, Mitropolit de Corint, ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, ÎPS Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Paisie Lugojanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În perioada 27 noiembrie - 1 decembrie, mii de credincioşi români s-au putut închina moaştelor Sfântului Apostol Andrei, aflate în patrimoniul spiritual al Eparhiei Dunării de Jos, aşezate într-un baldachin amenajat pe esplanada Catedralei arhiepiscopale alături de moaştele Sfântului Cuvios Patapie şi ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeii. Moaştele Sfântului Cuvios Patapie au fost aduse la Galaţi, cu binecuvântarea Preafericitului Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade, şi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, de o delegaţie condusă de ÎPS Dionisie, Mitropolitul Corintului, în timp ce moaştele Sfântului Ierarh Luca al Crimeii au fost aduse, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de părintele Gheorghe Oprea, slujitor la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ a Institutului Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon“ din Bucureşti.

La finele Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel transmis cu prilejul manifestărilor de la Galaţi. ÎPS Dionisie, Mitropolit de Corint, a transmis credincioşilor de la Dunărea de Jos binecuvântarea Preafericitului Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei şi Întâistătătorul întregii Elade, şi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei şi şi-a exprimat bucuria de a se afla în ţara noastră. De asemenea, Înalt Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit numele Sfântului Apostol Andrei şi a explicat semnificaţia crucii în formă de X pe care a fost răstignit.

Daruri, ordine şi distincţii

După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oferit Mitropolitului de Corint, în semn de aleasă preţuire şi cinstire, o icoană-triptic cu Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Cuvios Patapie şi Sfântul Ierarh Luca al Crimeii. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a conferit, apoi, generalului-locotenent Dan Ghica-Radu, locţiitorul şefului Statului Major General, distincţia eparhială „Vrednicia Andreiană“, pentru deosebita contribuţie adusă la promovarea dreptei credinţe şi la cooperarea dintre Biserică şi Armată. De asemenea, trei dintre cei mai merituoşi elevi şi studenţi din eparhie au fost distinşi cu „Vrednicia Andreiană pentru tineri“.

Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vorbit despre semnificaţia cinstirii Sfântului Apostol Andrei la Galaţi în ziua sa de prăznuire: „Ziua Sfântului Apostol Andrei nu este doar o sărbătoare obişnuită, ci este o sărbătoare de suflet, în care se regăsesc slujitorii sfintelor altare, tinerii şi credincioşii împreună, când programele liturgice merg spre cele educaţionale, spre cele sociale şi spre cele filantropice şi, prin filantropie, oferim această sărbătoare întregii Biserici Ortodoxe Române, românilor de pretutindeni, popoarelor noastre ortodoxe reprezentate aici - atât poporul grec, cât şi poporul român - şi toate acestea pe altarul patriei, de la sărbătoarea legală religioasă a Sfântului Apostol Andrei spre sărbătoarea naţională a României. Demnitate, credinţă şi unitate sfântă pentru binele nostru, al tuturor“.

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Dionisie de Corint s-a declarat impresionat de evlavia şi statornicia în credinţă a românilor: „Mă bucur în mod special pentru că poporul român, cu toate peripeţiile pe care le-a petrecut, este dedicat în toate cele bune, în tradiţiile şi în toate lucrurile bune ale neamului său. Mă bucur şi sunt mândru, în acelaşi timp, pentru că, de 20 de ani, s-a realizat aici o renaştere a acestui popor, în principiile sale şi în viaţa sa, în general“.

Alexandru Briciu

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook