Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a XXVI-a după Rusalii, credincioşii parohiei Chiraftei II, Protopopiatul Tg. Bujor, judeţul Galaţi, au participat la sfinţirea bisericii parohiale cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Prima menţiune documentară a localităţii Chiraftei datează din 20 ianuarie 1626, când este atestată în domeniile Domnitorului Miron Barnovschi. La început a existat o singură biserică, aşezată sub ocrotirea Sfinţilor Arhangheli, construită din paiantă, în anul 1823, de către familia Codreanu, funcţionând ca filială a parohiei Măstăcani. Din data de 1 martie 1937 devine parohie de sine stătătoare. După anul 1950 localitatea s-a extins, construindu-se mai multe case pe lângă drumul ce leagă Galaţiul de Tg. Bujor. Dezvoltarea comunităţii a impus construirea unei noi biserici, mult mai aproape de casele nou-zidite.

În anul 1995, pr. Luca Dumitru a început construirea unei biserici cu hramul „Sfânta Treime“, pe care Chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit-o în data de 31 mai 1998.

Datorită deteriorărilor survenite în urma trecerii timpului, dar şi din nevoia unui locaş de închinare mai spaţios, în data de 28 august 2011 Ierarhul Dunării de Jos a sfinţit locul şi a aşezat piatra de temelie pentru o nouă biserică, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, pe un teren donat de membrii familiei Sava Tofan, din localitatea Măstăcani, prin fiica lor, dna Maria Stanciu.

Sumele pentru construcţia şi înfrumuseţarea noii zidiri au provenit în întregime din donaţiile familiei Paulson John şi soţia sa, Jeni – fiică a satului, stabilită în America.

Slujba sfinţirii şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa ctitorilor John si Jenny Paulson, a oficialităţilor locale dar şi a unui mare număr de credincioşi din parohie şi nu numai.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galati.

Cu acest prilej, noua biserică a fost aşezată şi sub ocrotirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

După tradiţie, cei prezenţi au putut trece prin Sfântul Altar pentru a se închina, pentru a săruta Sfânta Evanghelie şi pentru a primi arhiereasca binecuvântare a ierarhului locului.

La momentul liturgic cuvenit, copiii prezenţi la Sfânta Liturghie, majoritatea integraţi în programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor“, îmbrăcaţi în frumosul şi autenticul port popular, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În încheiere, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit donatorilor şi ctitorilor diplome de preţuire.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit copiilor şi credincioşilor prezenți la Sfânta Liturghie pachete cu alimente, dar şi daruri de suflet – cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook