Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 3 noiembrie a.c., a avut loc la Galaţi, deschiderea celei de-a II-a ediţii a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice – Atelierele Restaurării, cu organizarea unui vernisaj intitulat „Restituiri... Carte veche şi icoană“.

Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos Muzeul în parteneriat cu Asociaţia Conservatorilor şi Restauratorilor din România şi a reunit specialiștii din domeniul conservării și restaurării, precum şi artişti, cadre didactice, oameni de cultură şi numeroşi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ap. Andrei“ şi de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi.

La evenimentul găzduit de Muzeul eparhial, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“, a fost prezent şi Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care, în deschiderea sesiunii de comunicări, a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit, subliniind totodată importanţa unor astfel de manifestări cultural-artistice.

La întâlnire au participat reprezentanţi din ţară de la Muzeul National Brukenthal din Sibiu, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Muzeul Bucovinei din Suceava, Mănăstirea Dragomirna din Suceava, Muzeul National de Arta al României din Bucureşti, Centrul de Pregătire pentru Patrimoniu Constantin Brâncoveanu din Bucureşti, Muzeul Brăilei Carol I, Centrul Judeţean de Cultura, Prahova, Muzeul de Arta Vizuala din Galaţi, Muzeul de Istorie Paul Păltânea din Galaţi, Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galaţi, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos Galaţi.

Această întâlnire se înscrie în seria manifestărilor organizate în Eparhia Dunării de Jos în „Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română“, precum şi în programul activităţilor prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi.

Expoziţia cuprinde icoane şi cărţi vechi restaurate în cadrul atelierelor muzeului eparhial, precum şi panouri foto-documentare ce prezintă etape ale procesului de restaurare al acestor obiecte.

Toate lucrările expuse pot fi văzute în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, în perioada noiembrie-decembrie 2017, de marţi până sâmbătă, între orele 9.00 – 17.00.

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook