Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 11 noiembrie 2018, exact în ziua când s-au împlinit o sută de ani de la încetarea ostilităților pe câmpurile de luptă în primul război mondial, Protoieria Tecuci a organizat în parohia Podoleni, județul Galați,comemorarea preotului militar Alexei Mateevici.

Dintr-o scrisoare adresată familiei sale la data de 12 martie 1917, reiese faptul că preotul a slujit în biserica parohiei Podoleni,în primăvara anului 1917.

Preotul Alexei Mateevici a însoțit pe linia întâi de luptă soldații ruși și români în zona de front:Cosmești-Movileni-Podoleni-Tecuci, oficiind slujbele specifice condițiilor de luptă, susținând în același timp entuziasmul și eroismul ostașilor până la jertfa supremă.

Născut în localitatea Căușeni din Basarabia,Alexei Mateevici a plecat la Domnul într-un spital din Chișinău la vîrsta de numai 29 de ani în urma contactării pe front a unei boli grele(tifos).

El a fost cel care a lăsat literaturii române printre frumoasele poezii și poemul „Limba noastră“.

Programul dedicat comemorării acestui preot-poet a debutat în biserica parohiei Podoleni, cu oficierea Acatistului Sfântului Mare Mucenic Mina de către pc. pr. Gheorghe Joghiu, protoiereu de Tecuci, împreună cu un sobor de preoți din cadrul protopopiatului, în prezența unui număr mare de enoriași și elevi îmbrăcați în portul popular.

După acatist a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru eroii jertfiți pe câmpurile de luptă și pentru făuritorii unității naționale.

În continuare, în casa praznicală din curtea bisercii, mai mulți elevidin localitățile Barcea, Liești și Movilenii de Sus, au susținut un program cu poezii și cântece partriotice, iar domnul profesor pensionar Ștefan Andronache din municipiul Tecuci a prezentat cartea „Alexei Mateevici - scrisori de pe front“, pe care o semnează ca autor  în 2017 și în care arată legătura preotului militar poetcu parohia Podoleni,într-un frumos material video-diaporamă.

Toți cei prezenți la eveniment au avut posibilitatea de a vedea mai multe materiale foto-documentare din primul război mondial ce îl înfățișează pe preotul Alexei Mateevici în mijlocul ostașilor pe front, dar și imagini de la Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918.

Această activitate face parte din programele desfășurate de parohii în Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook