Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, au culminat vineri, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a apostolului care, de 26 de ani, ocroteşte oraşul-reşedinţă şi eparhia.

De asemenea, anul acesta se împlinesc şi 22 de ani de când moaştele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse pentru prima dată în oraşul de la Dunăre.

În debutul Sfintei Liturghii, ierarhii prezenţi la sărbătoarea andreiană s-au închinat la moaştele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, aduse la Galaţi de o delegaţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, încă de miercuri, 28 noiembrie a.c., în tradiţionala procesiune „Călători pe cărările sfinţilor“, dar şi la moaştele Sfântului Apostol Andrei aşezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, din care au făcut parte ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor şi PS Visarion, Episcopul Tulcii.

La slujbă au participat copiii din principalele centre de cultură, tradiţie şi folclor ale Dunării de Jos, o parte dintre ei îmbrăcând tradiţionalul port popular al zonei de la Dunărea de Jos, profesori şi oameni de cultură, autorităţi locale şi judeţene şi numeroşi credincioşi.

Cuvântul de învățătură, a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Ierarhul a prezentat viaţa Sfântului Andrei şi modul în care acest Apostol al Domnului nostru Iisus Hristos a făcut cunoscută Evanghelia poporului român.

În partea finală a cuvântului, Părintele Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre cele două mari realizări ale românilor şi anume, Marea Unire de la 1918 şi sfinţirea la 100 de ani de la acest eveniment a Catedralei Naţionale.

„Dăm Slavă lui Dumnezeu şi mulţumim că ne-a învrednicit şi pe noi românii de astăzi să fim martorii oculari şi să trăim în adâncul sufletului nostru bucuria de a vedea împlinit acest ideal, şi anume ridicarea acestei Catedrale a neamului românesc, care este ofranda preacurată a binecredincioşilor creştini, prin care Însuşi Dumnezeu a săvârşit minunea înălţării ei.

Deci astăzi, pretutindeni ne bucurăm de Sfântul Apostol Andrei şi mâine, de asemenea, vom comemora eroii neamului românesc, cărora noi le datorăm libertatea şi demnitatea poporului român“, a spus Părintele Arhiepiscop Ciprian.

La finalul slujbei, 25 de elevi şi studenţi din Eparhie, de la diverse facultăţi şi colegii, cu performanţe şcolare deosebite la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale pe diverse domenii de cercetare ştiinţifică, au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos diploma „Vrednicia andreiană pentru tineri“, premii substanţiale în bani şi cărţi de zidire sufletească.

Chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Casian a mulţumit ierarhilor invitaţi şi tuturor participanţilor prezenţi la această sărbătoare eparhială, în care cu toţii ne arătăm evlavia şi dragoste pentru Sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu.

În timpul Sfintei Liturghii şi pe parcursul întregii zile, mulţi credincioşi au continuat să se închine la moaştele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv şi ale Sfântului Apostol Andrei.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook