Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, zilele de 16 şi 17 octombrie sunt zile de sărbătoare pentru Eparhia Dunării de Jos, întrucât în aceste zile ale anului 1996, Sfântul Apostol Andrei a binecuvântat poporul de Galaţi prin venirea sfintelor sale moaşte.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în data de 16 octombrie 1996, la ceas de vecernie, ajungeau pe strada Domnească moaştele primului apostol al lui Hristos, ocrotitorul Galaţiului şi al întregii eparhii, dar şi ocrotitor spiritual al României. Mulţime de oameni l-au întâmpinat atunci cu bucurie şi entuziasm pe cel ce venea de la Iaşi trimis de Cuvioasa Parascheva, alături de care a stat câteva zile mângâiind şi oferind ajutor sutelor de mii de credincioşi din întreaga ţară.

Slujba de priveghere din ajun, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, a deschis sărbătoarea propriu-zisă, pentru ca astăzi, 17 octombrie, sub Pantocratorul Catedralei arhiepiscopale din municipiu să fie săvârşită Sfânta Liturghie arhierească.

La acest moment liturgic, cultural şi misionar deopotrivă, au participat preoţi şi diaconi, slujitori din administraţia eparhială, profesori şi elevi de la şcolile şi liceele gălăţene, precum şi numeroşi pelerini.

La momentul cuvenit, ca mărturie a apostolatului la Dunărea de Jos, tânărul teolog Florin Costea, a fost hirotonit întru diacon.

Pentru a a spori evlavia credincioşilor au fost oferite spre închinare, pe lângă moaştele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Eparhiei Dunării de Jos şi a întregului neam românesc şi sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Casian şi ale Sfântului Nectarie Taumaturgul de la Eghina, care au vizitat Eparhia, în data de 17 octombrie a anilor 2002, respectiv 2006.

După încheierea Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitori şi binefăcători, trecuţi la Domnul.

Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale şi al municipiului Galaţi din anul 1992, iar prin hotărârea Sfântului Sinod al  Bisericii Ortodoxe Române  din 14 noiembrie 2001, ocrotitorul spiritual al României.

O părticică din moaştele sale se află spre închinare în racla din Catedrala Dunării de Jos.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook