Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 26 octombrie, când întreaga Biserica Ortodoxă Română cinsteşte pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvărâtorul de Mir, parohia gălăţeană care-l are ca ocrotitor se află în zi de mare sărbătoare.

Săptămâna premergătoare hramului a fost bogată în activităţi liturgice, pastoral-misionare, cultural-educaţionale sau social-filantropice. A fost săvărşită Taina Sfântului Maslu cu sobor de 7 preoţi, Vecernia, Acatistul Sf. Mare Mucenic Dimitrie şi Acatistul Sf. Mucenic Efrem cel Nou, în prezenţa elevilor, a cadrelor didactice din parohie şi a numeroşi credincioşi.

Programul liturgic al fiecărei zi a fost continuat cu o serie de cateheze adresate atât copiilor, cât şi adulţilor, conferinţe, dezbateri şi vizionări de materiale documentare pe cele două teme de meditaţie ale anului 2013: „Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“ şi  „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naştere, 20 de ani de la trecerea la cele veşnice“.

Profesorii de religie din cadrul Şcolilor Gimnaziale nr. 33 şi 34, aflate pe teritoriul canonic al parohiei, au prezentat elevilor lecţii – cateheză ce au vizat aspecte din viaţa şi mucenicia Sf. Dimitrie, dar şi fragmente accesibile nivelului lor de înţelegere, din activitatea şi opera părintelui Dumitru Stăniloae.

În preziua cinstirii Sfântului Mucenic Dimitrie, biserica parohială a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi care au participat la slujba Veceriniei, unită cu Litia şi Acatistul Sf. Mc. Dimitrie.

A doua zi, la biserica parohiei din cartierul Micro 39 din Galaţi, Sfânta Liturghie a adunat în jurul Sfântului Potir un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, profesori şi oameni de cultură, dar şi un mare număr de credincioşi.

Grupul de cântăreți bisericești prezent la hram, elevii şi credincioşii parohiei gălăţene, au oferit răspunsurile la strană într-o autentică şi omofonă cântare liturgică.

La momentul chinonicului, 30 de copii participanţi la proiectele catehetice naţionale „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Alege şcoala!“, înveşmântaţi în portul popular al zonei au oferit celor prezenţi un moment cultural-artistic prin prezentarea unor fragmente din viaţa Sf. Mc. Dimitrie şi prin punctarea unor aspecte privind rolul decisiv al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în afirmarea valorilor creştine.

Slujirea liturgică a fost prelungită în cea filantropică prin echipa de medici voluntari care, dupa slujbă, au acordat asistență și tratamente gratuite credincioșilor prezenti.

Pc pr. Lucian Petroaia, vicar administrativ şi delegat eparhial, a dat citire Documentului – Hrisov Chiriarhal de rânduire a parohiei „Sf M. Mc. Dimitrie“  sub ocrotirea cerească şi a Sf. Mucenic Efrem cel Nou.

În încheiere a fost săvârşită slujba parastasului pentru ctitori.

La final a fost organizată tradiţionala agapă frăţească de unde au gustat toţi credincioşii prezenţi la hramul bisericii gălăţene.

*

Situată pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în cadrul Protopopiatului Galaţi, cuprinzând cartierele Micro 39 A şi 39 B din municipiul Galaţi, parohia „Sf. Mc. Dumitru“ este relativ tânără, fiind înfiinţată după 1990 pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioşilor din această zonă a oraşului. Lucrările de zidire la sfântul locaş au început în anul 1993 sub coordonarea pc. pr. Tănase Popescu, iar din 1995 s-au continuat de pr. Mihai Meluţă Lupu, noul paroh şi de pr. coslujitori Gelu Aron şi Gheorghe Buruiană, cu sprijinul membrilor Consiliului şi Comitetului Parohial, precum şi cu ajutorul substanţial al enoriaşilor.

La data de 30 septembrie 2001, biserica pictată în tehnica „fresco“ de pictorul Ciprian Buzuloi din Bucureşti, împodobită cu catapeteasmă nouă şi mobilier din stejar, icoane pictate pe lemn, sfinte vase şi odoare, s-a sfinţit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, însoţit de un numeros sobor de preoţi şi diaconi şi de un mare număr de credincioşi din parohie şi oraşul Galaţi.

În prezent parohia dispune de un centru pentru desfăşurarea activităţilor cu caracter liturgic şi socio-cultural, o casă parohială şi un centru de zi pentru copii şi tineri de tip „after-school“.

În fiecare joi seara, peste 80 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani participă la programul de lecţii „Hristos împărtăşit copiilor“.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook