Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sub Cinstitul Acoperământ al Maicii Domnului, în ziua de 1 octombrie a.c., în Capela Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați a avut loc revederea promoției 1990-1995.

Sărbătoarea a fost deschisă de coliturghisirea celor 21 de foști absolvenți, în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Casian Arhiepiscopul Dunării de Jos. Jertfă de mulțumire adusă de către cei prezenți dar și moment emoționant, plin de amintiri frumoase, slujirea Sfintei Liturghii a adus împreună pe ierarhii, profesorii şi absolvenții de la începuturile Seminarului și până astăzi.

Absolvenții de acum 20 de ani și-au amintit înfiorați de momentul de la propria hirotonie când au primit Sfântului Trup şi Sânge al Mântuitorului Isus Hristos întreg în nevrednicele lor mâini, atunci când cei mai mici elevi de astăzi ai Seminarului au primit Sfânta Împărtășanie din mâna Chiriarhului nostru în cadrul Sfintei Liturghii.

Ziua aleasă pentru revedere a avut dublu înţeles: la data de 1 octombrie 2015 s-au împlinit 25 de ani de când, cu osârdia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos, prin Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost reînfiinţat Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi (1 octombrie 1990) dar și 20 de ani de la absolvirea primei promoții de după reînființare.

Uniți sub privirea blândă a Maicii Domnului, în „casa” de la Dunăre a Sfântului Apostol Andrei,  sentimentul dominant a fost că am revenit acasă noi, frații mai mari plecați prin lume, sosiți acum pentru a ne revedea cu frații mai mici și să ne bucurăm împreună, vegheați de ochii înduioșați ai Părintelui nostru duhovnicesc.

Slujba de pomenire a celor plecați la Domnul dintre ierarhii, preoții, profesorii, ostenitorii și elevii seminarului dar și slujba de mulțumire pentru cele primite de-a lungul celor 25 de ani de rodnică activitate a Școlii andreiene au culminat cu cuvântul de suflet al Înaltreasfințitului Părinte Dr. Casian. Amintirile Înaltpreasfinției Sale ne-au purtat spre anii de început ai școlii, cu numeroase greutăți și inerente lipsuri dar râvnă și hotărâre pe măsură, iar în încheiere am luat cunoștință de proiectele de viitor ale Școlii Sfântului Andrei.

„Strigarea catalogului“, după 20 de ani, a readus în memorie cuvântul părinților profesori, al profesorilor de la materiile laice, caldele lor îndemnuri, dar a fost și prilej de a urmări un film documentar ce a cuprins mărturii ale primei generații de seminariști de după 1990.

Agapa ce a urmat la sufrageria Seminarului, oferită cu dragoste de către foștii absolvenți, și unde elevii de ieri au prânzit împreună cu cei de astăzi, a întărit sentimentul întoarcerii acasă și a regăsirii în marea familie a Apostolului românilor.

La ceas de sărbătoare, cu prilejul revederii la 20 de ani de la absolvire, foștii elevi ai promoției 1995 a Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” înalță rugăciuni de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru providența de a fi fost ucenici pe băncile acestei școli.

Cu simțăminte de fii duhovnicești mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Casian Arhiepiscopul Dunării de Jos pentru că ne-a primit și ne-a îndrumat părintește hrănindu-ne cu „seva Evangheliei“ în „casa“ Sfântului Apostol Andrei.

Mulțumiri și recunoștință dascălilor noștri de teologie, truditorilor școlii, părinților noștri și tuturor celor care au contribuit la devenirea noastră.

Dumnezeu să vă răsplătească jertfa!

Pr. Cătălin Buia, parohia „Sfânta Muceniță Filofteia“ -  Galați

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook