Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

„Doamne, de n-am avea pe Sfinţii Tăi rugători…!“

În fiecare an, la data de 26 octombrie, când întreaga Biserica Ortodoxă Română cinsteşte pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, parohia gălăţeană care-l are ca ocrotitor se află în zi de mare sărbătoare.

Cinstirea Sfântului Dimitrie a început încă din săptămâna premergătoare cu activități desfăşurate în cele două şcoli din cuprinsul  parohie, dar şi în cadrul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“.

În preziua cinstirii Sfântului Mucenic Dimitrie, biserica parohială a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi care au participat la slujba Vecerniei, unită cu Litia şi Acatistul Sf. Mc. Dimitrie.

A doua zi, la biserica parohiei din cartierul micro 39 B al municipiului Galaţi, Sfânta Liturghie a adunat în jurul Sfântului Potir, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, un ales sobor de preoţi şi diaconi, profesori şi oameni de cultură, dar şi un mare număr de credincioşi.

Grupul de cântăreți bisericești prezent la hram, elevii şi credincioşii parohiei gălăţene, au oferit răspunsurile la strană într-o autentică şi omofonă cântare liturgică.

La slujbă a participat și un grup de 55 de copii din parohia Frecăței, Insula Mare a Brăilei, însoțiți de pc. pr. paroh George Postolache. Aceștia, la momentul chinonicului, au oferit celor prezenţi un moment cultural-artistic.

În încheiere a fost săvârşită slujba parastasului pentru ctitori, după care a fost vizitată o expoziție foto-documentară în care este prezentată o retrospectivă a principalelor activități misionare, educaționale și social-filantropice desfășurate de parohie în perioada 1991 - 2015.

La final a fost organizată tradiţionala agapă frăţească la care au luat parte toţi credincioşii prezenţi la hramul bisericii gălăţene. De asemenea, hramul parohiei a reprezentat un bun prilej pentru a mângâia un număr de 25 familii cu venituri reduse sau persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în îngrijire la domiciliile lor.

Situată pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în cadrul Protopopiatului Galaţi, cuprinzând cartierele Micro 39 A şi 39 B din municipiul Galaţi, parohia „Sf. Mc. Dumitru“ este relativ tânără, fiind înfiinţată după 1990 pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioşilor din această zonă a oraşului. Lucrările de zidire la sfântul locaş au început în anul 1993 sub coordonarea pc. pr. Tănase Popescu, iar din 1995 s-au continuat de pr. Mihai Meluţă Lupu, noul paroh şi de pr. coslujitori Gelu Aron şi Gheorghe Buruiană, cu sprijinul membrilor Consiliului şi Comitetului Parohial, precum şi cu ajutorul substanţial al enoriaşilor.

La data de 30 septembrie 2001, biserica pictată în tehnica „fresco“ de pictorul Ciprian Buzuloi din Bucureşti, împodobită cu catapeteasmă nouă şi mobilier din stejar, icoane pictate pe lemn, sfinte vase şi odoare, s-a sfinţit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, însoţit de un numeros sobor de preoţi şi diaconi şi de un mare număr de credincioşi din parohie şi oraşul Galaţi.

În prezent parohia dispune de un centru pentru desfăşurarea activităţilor cu caracter liturgic şi socio-cultural, o casă parohială şi un centru de zi pentru copii şi tineri de tip „after-school“. În fiecare joi seara, peste 40 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani participă la programul catehetic  „Hristos împărtăşit copiilor“.

Din anul 2013, parohia ”Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Galați a fost așezată și sub ocrotirea cerească a Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, biserica adăpostind din 2012 racla cu papucul Sf. Efrem cel Nou, adus de la mănăstirea Nea Makri din Grecia.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook