Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, când pelerini din toată ţara se închină sfintelor sale moaşte la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, credincioşii parohiei brăilene care-l au ca ocrotitor ceresc îmbracă haina de sărbătoare cu prilejul hramului.

Manifestările spirituale, misionare, educaţionale şi social-filantropice dedicate acestui eveniment s-au derulat încă din săptămâna premergătoare hramului şi au culminat în ziua de prăznuire a Sfântului Dimitrie cel Nou prin oficierea Sfintei Liturghii.

La slujbă a participat un sobor de preoţi din municipiu, în fruntea căruia s-a aflat pc pr. Mircea Băncilă, protoiereu de Brăila şi delegat chiriarhal, credincioşi din parohie, reprezentanţi ai comunităţilor rome din Brăila şi numeroşi copii, majoritatea participanţi la proiectul „Alege Școala“.

De altfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, sărbătoarea de astăzi a fost dedicată, în chip special, celor 42 de elevi de la Școala Gimnazială „Anton Pann“ şi Școala Gimnazială „Nikos Kazantzakis“ din Brăila, beneficiari ai proiectului „Alege Școala!“, care, după cuvenita pregătire duhovnicească, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.

Proiectul „Alege Școala!“ desfăşurat în perioada mai-septembrie 2015 la Centrul Inovativ „Sf. Dimitrie cel Nou“ din cadrul parohiei s-a adresat copiilor aflaţi în riscul abandonului şcolar sau care au abandonat deja şcoala, majoritatea acestora provenind din familii devaforizate de etnie romă ce se află în cadrul parohiei.

În derularea activităţilor au fost implicate, pe lângă preotul paroh Daniel-Marian Bogdan şi un număr de 9 cadre didactice de la şcolile gimnaziale menţionate.

Au fost derulate activităţi de educaţie remedială, meditaţii de tip şcoală după şcoală, seri de cateheze în cadrul şcolii de duminică, tabără educaţională la mănăstirea Caraiman dar şi alte activităţi şi concursuri, pentru un grup ţintă de 42 de copii.

Elevii au beneficiat, după caz, şi de sesiuni de alfabetizare, de calcul matematic şi de activităţi de consiliere de tipul „Pentru ce să învăţ?“, „La ce-mi foloseşte educaţia?“ sau „Este uşor să învăţăm!“.

Pentru mai buna înţelegere şi conştientizare a importanţei educaţiei în viitorul copiilor lor, un număr de 10 părinţi au fost implicaţi în activităţile de tip afterschool sau în programele derulate în cadrul şcolii de duminică.

Obiectivul principal al proiectului l-a constituit prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, precum şi dezvoltarea unor acţiuni remedial-corective pentru persoanele care au părăsit timpuriu şcoala.

În cadrul programului s-au evidenţiat elevii Constantin Sebastian (din programul „Școală după şcoală“) şi Tudor Daniela (din programul „A doua şansă“) care au obţinut premiul II, precum şi alţi trei elevi care au obţinut menţiuni.

În continuarea Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de mulţumire, precum şi parastasul pentru ctitori.

Slujirea liturgică din biserică a fost prelungită în slujirea socială, toţi credincioşii prezenţi primind daruri de alimente cu prilejul hramului, nefiind uitaţi nici bolnavii imobilizaţi pe patul de suferinţă care se află permanent în grija parohiei „Sf. Dimitrie cel Nou“.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook