Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 3 octombrie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, a organizat deschiderea solemnă a cursurilor pentru noul an universitar 2016-2017.

Anul acesta, oaspete de seamă la manifestări a fost Alteţa Sa Regală, Principesa Margareta, Custodele Coroanei Regale, aflată într-o vizită lucrativă în Galaţi, unde Fundaţia care îi poartă numele susţine activități de voluntariat cu patru instituții de asistență social-filantropică locale.

Evenimentul a debutat în Catedrala Arhiepiscopală, cu slujba de Te-Deum la deschiderea unui nou an universitar, săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa Alteţei Sale, a delegaţiilor de cadre didactice de la mai multe Facultăţi din Universitate, a studenţilor şi masteranzilor teologi şi de la alte specializări.

„Aula Magna“ a Universităţii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru studenţii care au dorit să participe la deschiderea oficială a cursurilor, în prezenţa Alteţei Sale Regale, Principesa Moştenitoare şi să primească mesajul şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian. 

Adresându-se participanților, dar și Alteței Sale - Principesa Margareta, Chiriarhul Dunării de Jos a arătat că,  atât la bucurii, cât și la necazuri se cuvine să ne deschidem sufletul către Dumnezeu ca „să ne dăruiască lumina ştiinţelor din lumina cunoașterii de Dumnezeu, pentru ca astfel să putem ajunge la cunoașterea de sine. Nu ne putem cunoaște pe noi, dacă nu îl cunoaștem mai întâi pe aproapele nostru, în care Îl recunoaştem pe Hristos-Domnul (…).  «Laboratorul» unde învățăm să cunoaștem tainele lumii este Biserica, iar laboratorul în care învățăm să cunoaștem tainele vieții acesteia – ale științei – este Universitatea!“.

Primul curs al noului an universitar a fost susţinut de Înaltpreasfinţia Sa în sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie.

Vizita Alteţei Sale Regale, Principesa Margareta s-a încheiat la Centrul de zi pentru copii din cadrul parohiei „Sf. Spiridon“ din Galaţi, cu care Fundaţia „Principesa Margareta a României“ derulează un parteneriat de cooperare, în cadrul căruia a fost dezvoltat programul intergeneraţional intitulat „Generaţii – Centrul Comunităţii“.

Aici, Alteţa Sa a vizitat atelierele de creaţie din cadrul Centrului, confecţionând alături de copii obiecte artizanale.

În încheiere, Alteţa Sa Regală a oferit flori celor 30 de cadre didactice voluntare şi le-a mulţumit pentru modul de implicare în educaţia celor peste 70 de şcolari şi preşcolari aflaţi în grija Centrului de Zi pentru Copii „Sf. Spiridon“ din Galaţi.

***

La Departamentul Teologic din cadrul Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi activează 12 cadre universitare, coordonator al activităţilor didactice fiind pc pr. conf. univ. dr. Gabriel Pandele, director de Departament.

La începutul anului universitar 2016-2017, la cele două programe de studiu care funcţionează în cadrul Departamentului – „Teologie Ortodoxă Didactică“ şi „Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială“ sunt înscrişi 115 studenţi, în timp ce, la cel de al treilea program de studii, Masteratul în teologie „Istorie şi spiritualitate filocalică” sunt înscrişi un număr de 42 masteranzi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook