Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 26 octombrie, când întreaga Biserica Ortodoxă Română cinsteşte pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, parohia gălăţeană care-l are ca ocrotitor se află în zi de mare sărbătoare.

Cu acest prilej, Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a adunat în jurul Sfântului Potir numeroşi credincioşi de toate vârstele şi din toate categoriile sociale.

Grupul de cântăreţi bisericeşti, elevii şi credincioşii parohiei gălăţene au oferit răspunsurile la strană într-o autentică şi omofonă cântare liturgică.

La momentul liturgic potrivit, pc. diacon Mihail Bichir a fost hirotonit preot pe seama parohiei Slivna,Pprotopopiatul Tg Bujor, judeţul Galaţi.

În încheiere a fost săvârşită slujba parastasului pentru ctitori, după care a fost vizitată expoziţia  de icoane pe sticlă, metaniere, decoraţiuni şi obiecte artizanale, intitulată  „Lumina lui Hristos din suflet de copil“. Lucrările expuse au fost realizate de copiii şi tinerii participanţi la programul „Hristos împărtăşit copiilor“, în cadrul unui atelier de creaţie, sub îndrumarea preoţilor slujitori de la această parohie şi a cadrelor didactice voluntare.

Chiriarhul Dunării de Jos a apreciat obiectele expuse şi, în cadru solemn, a premiat pe autorii lor, oferindu-le diplome şi daruri.

Ca gest de solidaritate creştină şi dragoste frăţească, în preziua hramului, parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din Galaţi a trimis 450 pachete cu hrană caldă în parohia Cuza-Vodă din Protopopiatul Covurlui, greu încercată în urma inundaţiilor de la mijlocul lunii octombrie.

***

Situată pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în cadrul Protopopiatului Galaţi, cuprinzând cartierele Micro 39 A şi 39 B din municipiul Galaţi, parohia „Sf. Mc. Dumitru“ este relativ tânără, fiind înfiinţată după 1990 pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioşilor din această zonă a oraşului.

Lucrările de zidire la sfântul locaş au început în anul 1993 sub coordonarea pc. pr. Tănase Popescu, iar din 1995 s-au continuat de pr. Mihai Meluţă Lupu, noul paroh şi de pr. coslujitori Gelu Aron şi Gheorghe Buruiană, cu sprijinul membrilor Consiliului şi Comitetului Parohial, precum şi cu ajutorul substanţial al enoriaşilor.

La data de 30 septembrie 2001, biserica pictată în tehnica „fresco“ de pictorul Ciprian Buzuloi din Bucureşti, împodobită cu catapeteasmă nouă şi mobilier din stejar, icoane pictate pe lemn, sfinte vase şi odoare, s-a sfinţit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, însoţit de un numeros sobor de preoţi şi diaconi şi de un mare număr de credincioşi din parohie şi oraşul Galaţi.

În prezent parohia dispune de un centru pentru desfăşurarea activităţilor cu caracter liturgic şi socio-cultural, o casă parohială şi un centru de zi pentru copii şi tineri detip „after-school“. În fiecare joi seara, peste 40 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani participă la programul catehetic  „Hristos împărtăşit copiilor“.

Din anul 2013, parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Galaţi a fost aşezată şi sub ocrotirea cerească a Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, biserica adăpostind din 2012 racla cu papucul Sfântului Efrem cel Nou, adus de la Mănăstirea Nea Makri din Grecia.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook