Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 23-a după Rusalii, credincioşii din comunitate parohială Umbrăreşti 2, Protopopiatul Tecuci, judeţul Galaţi, au trăit momente de aleasă înălţare sufletească, întrucât biserica parohială a primit veşmântul luminos al sfinţeniei.

Slujba de sfinţire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, precum şi a numeroşilor credincioşi din parohie şi din satele învecinate.

Bucuria credincioşilor a sporit la momentul trecerii lor prin Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi pentru a primi arhiereasca binecuvântare.

În continuare, ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, pe un podium special amenajat în cutea bisericii, în prezenţa credincioşilor.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul parohial format din tineri de Şcoala Gimnazială ”Sfântul Stelian” din localitate, participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ şi înveşmântaţi în portul popular al zonei. La chinonic aceştia au susţinut şi un mini-recital de pricesne şi cântece patriotice, iar la final au primit daruri din partea ierarhului.

La momentul cuvenit, foarte mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit Evanghelia din această zi şi a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii, subliniind importanţa unei biserici în comunitatea de credincioşi.

„Localitatea Umbrăreşti, unde se pare că a poposit Sfântul Ştefan cel Mare şi unde, în hrisoavele vechi ale istoriei, se vorbeşte despre existenţa unei mănăstiri şi a mai multor biserici, în ultimii ani rămăsese fără biserică. Prin jertfelnicia ctitorilor, a credincioşilor şi a preoţilor s-a reuşit ridicarea unei biserici de măreţia unei catedrale. La această frumoasă slujire s-a adăugat şi mulţimea credincioşilor, iar programele culturale, sociale şi mai ales cele educaţionale, în care tinerii sunt angrenaţi, au dat un contur cu totul special acestei sărbători. Am putea spune că astăzi, asemenea celui vindecat din Evanghelie, credincioşii au mers de la biserică acasă mulţumind lui Dumnezeu pentru tot binele pe care îl face oamenilor prin biserică”, a spus ierarhul.

Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului locaş de cult, pc. pr. Ionuţ Căşuneanu a primit rangul de iconom, iar credincioşii care au sprijinit lucrările de zidire şi înfrumuseţare ale bisericii au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian diplome de ctitori.

Mai mulţi elevi din localitatea Umbrăreşti, cu rezultate bune la învăţătură, care au participat în acest an la concursuri şcolare, au primit diploma eparhială ”Tinereţe şi credinţă”, icoane, cărţi de rugăciune şi alte daruri.

Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru slujitorii şi ctitorii trecuţi la Domnul, urmat de tradiţionala agapă creştinească, la care au fost invitaţi toţi credincioşii prezenţi.

Cu acest prilej, au fost împărţite peste 1000 de pachete cu mâncare celor prezenţi la această sărbătoare a localităţii Umbrăreşti.

***

În anul 1990, Consiliul Parohial Umbrăreşti a solicitat arhiereasca binecuvântare pentru înfiinţarea Parohiei Umbrăreşti 2, prin desprinderea de parohia Umbrăreşti 1. Astfel, la data de 26 august 1990, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, pe atunci arhiereu-vicar, înconjurat de un  sobor de preoţi şi diaconi slujitori, a aşezat piatra de temelie pentru noul locaş de cult din Parohia Umbrăreşti 2 şi a acordat arhiereasca binecuvântare pc. preot Vasile V. Marin pentru începerea lucrărilor de construcţie a sfintei biserici.

Prin jertfa preotului paroh Vasile V. Marin şi a credincioşilor din această parohie, lucrările au continuat până la cota de +7 metri, ele fiind finalizate de noul preot paroh Tudorel Iordache.

În urma trecerii la Domnul a preotului Tudorel Iordache, la data de 28 mai 2014, a fost numit ca preot paroh al parohiei Umbrăreşti 2, pc. pr. Ion Căşuneanu.

Din anul 2014 şi până în anul 2018, s-au realizat lucrări de înfrumuseţare a sfintei biserici, lucrări de amenajare a curţii interioare, precum şi ridicarea unei noi clopotniţe şi a unui gard de împrejmuire, cu sprijinul autorităţilor locale şi al inimoşilor enoriaşi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook