Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În cadrul manifestărilor culturale dedicate împlinirii a 350 de ani de la naşterea marelui cărturar Dimitrie Cantemir şi 300 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, s-a numărat şi evenimentul cultural-artistic găzduit astăzi, 21 octombrie, de Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

“Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient” este numele proiectului adus în faţa publicului iubitor de cultură şi artă din municipiul Bucureşti şi alte trei judeţe ale României de Asociația pentru Cultură și Tradiție ”Anton Pann”.

Manifestarea culturală de la Galaţi, a debutat în Sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului eparhial cu vernisarea unei expoziţii foto-documentare ce a cuprins imagini după documente și artefacte din secolele 17-18, din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române.

Cele 24 de tablouri ce formează colecţia cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale. Alături de aceste documente de arhivă, pentru contextualizarea acestora, expoziția a avut în componenţă şi reproduceri de hărți, stampe şi semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.

La eveniment, a participat ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, profesori universitari, oameni de cultură, istorici, scriitori, artişti, jurnalişti, preoţi şi credincioşi gălăţeni.

Ansamblul cameral de muzică veche Anton Pann şi muzicienii invitați au interpretat muzică veche românească, autenticitatea interpretativă bazându-se atât pe folosirea instrumentelor tradiţionale, cât şi pe o amplă activitate de cercetare în urma căreia au fost descoperite documente vechi şi manuscrise, aflate în custodia bibliotecilor şi mănăstirilor din România.

Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Ştiinței Muzicii după forma literelor“ şi sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor.

Prin aceste concerte, frumusețea demult uitată a muzicii vechi renaşte în luminile scenei și compozitori valoroşi din vechime sunt redescoperiți de către public.

Interpretările deosebite ale artiştilor prezenţi au produs adevărate stări de bucurie, de încântare şi de înălţare sufletească.

La final, ierarhul locului i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi şi a transmis un cuvânt de apreciere pentru interesul şi preocuparea arătată în organizarea unor astfel de momente culturale şi tradiţionale.  

În cuvântul său, Înaltpreasfinţia Sa a precizat că această manifestare este asemenea unei privegheri care aduce între oameni şi în sufletele acestora pace, bucurie şi armonie, iar această trăire culturală cultă este o adevărată taumaturgie culturală şi spirituală.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook