Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu numai câteva zile înainte de începerea unui nou an şcolar,Arhiepiscopia Dunării de Jos, în parteneriat cu Asociaţia „Muzeul Jucăriilor” din Bucureşti a oferit copiilor gălățeni o bucurie inedită prin organizarea, în Sala de Expoziţii Temporare a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a Expoziţiei de jucării „Copilărie şi Bucurie“.

Au fost expuse peste 1000 de exemplare de jucării, jocuri şi fotografii, confecţionate din materiale diverse, unele datând de la 1900, care au fost adunate cu pasiune de către fondatorul asociaţiei, ing. Cristian Dumitru.

Vernisajul, la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a avut loc în data de 5 septembrie şi a adunat laolaltă sute de copii însoţiţi de părinţi,bunici sau preoţi organizatori ai programului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ la parohii.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a subliniat că expoziția din Muzeul eparhial prezintă un „secol de jucării originale din perioada interbelică și din cea următoarei acesteia până aproape la zi. Este o expoziție memorial, o expoziție didactică, pedagogică, dar, mai întâi de toate este o expoziție de suflet, întrucât, prin aceste jucării observăm cum copilul a fost permanent ajutat să perceapă mai întâi de toate mișcarea - sunt o mulțime de jucării care sugerează mișcarea - , apoi jucării inspirate din viața de zi cu zi, din lumea basmelor, a animalelor sau a păsărilor. Nu în utimul rând, aici sunt prezente și o mulțime de jucării care reprezintăconcepțiaaltor popoare.

Prin urmare, expoziția «Copilărie și Bucurie» se dovedește a fi un remember a copilăriei fericite, care s-a format și s-a educat într-un mod cu totul special: bucuria întâlnirii, de pe băncile școlii cu pasiunea de mai târziu pentru diferitele aptitudini pe care, copilul,  și le cultiva în familie, în școală, în lume și în societate.

Jucăriile pe care le vedem la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritulalității Creștine de la Dunărea de Jos sunt adevărate bijuterii ale sufletului, ale creației, ale bucuriei. Este un frumos mod de a începe noul an școlar, invitând copiii la un dialog cu jucăriile de altădată, pentru ca și noi să le putem oferi copiilor de astăzi jucăriile autentice de care nu trebuie să fie privați nici în școlile noastre, nici în familiile noastre, nici în societatea românească!“.

Expoziţia se adresează copiilor, dar mai ales părinţilor care îşi amintesc că „fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit, după cum a mărturisitpreședintele Asociației „Muzeul Jucăriilor“, ing. Cristian Dumitru.Unele jucării s-au ascun în sacul lui Moș Crăciun, altele au stat cuminți în cizmele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuț scuturat din portofel, altele au stat radioase în vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale piețelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet!“.

Pentru a spori bucuria celor mici, un grup de copii şi tineri de la Şcoala de Arte a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” au interpretat diferite piese din repertoriul specific vârstei copilăriei.

Expoziţia va fi deschisă publicului până la data de 5 octombrie 2015.

*

Asociaţia Muzeul Jucăriilor a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători, încă din anii `60, ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii.

Jucăriile prezentate au fost fabricate în România şi în alte ţări între anii 1900 – 1980.

De asemenea, Asociaţia Muzeul Jucăriilor a realizat şi o colecţie de peste 1.000 de fotografii vechi realizate în ultima sută de ani, ce imortalizează copiii diferitelor epoci alături de jucăriile lor.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook