Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Mitropolia Munteniei și Dobrogei Arhiepiscopia Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Septembrie 2016

Ca în fiecare an, persoanele asistate în cadrul Centrului multifuncțional de servicii sociale „Speranțe pentru vârsta a III-a“ din Galați, au fost beneficiarele unui amplu program cultural artistic şi social filantropic organizat cu prilejul zilei de 1 octombrie, „Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice“.

Gazda manifestărilor de anul acesta a fost Complexul  Muzeal de Ştiinţe ale Naturii „Răsvan Angheluţă“ (Grădina Botanică) din Galaţi.

Programul, desfăşurat sub înalta binecuvântare a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a debutat cu rugăciunea de mulţumire după care, elevi ai Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu“, Liceului Teoretic „Emil Racoviţă“, Şcolii Gimnaziale nr. 43 „Dan Barbilian“ şi Centrului de zi „Sfântul Spiridon“– Galaţi au încântat publicul cu interpretări ale unor piese specifice momentului şi au recitat poezii alese special pentru momentul festiv.

De asemenea, copiii participanţi au oferit persoanelor vârstnice daruri - felicitări confecţionate de ei înşişi, precum şi flori.

Totodată, urmare unei cooperări de excepție dintre Centrul Multifuncțional şi filiala Galaţi a Societăţii Femeilor Ortodoxe din România, asistaţii Centrului au primit pachete cu alimente neperisabile şi produse de igienă personală.

La finalul activităţii, atât persoanele vârstnice prezente precum şi elevii participanţi la activitate, au vizitat Grădina Botanică, au primit iconiţe şi cărţi de rugăciuni, după care s-au bucurat de agapă creştinească.

Această împreună participare la activităţile social-culturale ale Centrului a avut ca scop propovăduirea iubirii creştineşti între persoanele vârstnice cu nevoi deosebite precum şi împărtăşirea din darurile credinţei şi ale culturii noastre strămoşeşti de către tinerii  prezenţi la activitate.

În contextul „Anului comemorativ al Sfântului Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti“, în data de 27 septembrie 2016, Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi a organizat un  simpozion  închinat Sfântului Ierarh Martir.

Evenimentul a fost aşezat sub genericul „Sfântul Antim Ivireanul – ierarh şi slujitor devotat, cărturar misionar erudit şi unul dintre cei mai de seamă predicatori de limbă română din epocă“.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, Chiriarhul Dunării de Jos, la dezbateri au participat preoţi profesori şi cadre didactice universitare.

De asemenea, o parte dintre elevii seminarişti au prezentat referate şi proiecţii PowerPoint, cu privire la tema de reflecţie propusă de Sfântul Sinod pentru anul 2016.

Simpozionul de astăzi se înscrie în seria manifestărilor cultural-educaţionale dedicate Sfântului Antim Ivireanul şi împlinirii a 7 ani de când Eparhia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar chiriarhul ei la slujirea de Arhiepiscop.

Peste trei mii de credincioşi din județele Ialomiţa şi Călăraşi au participat duminică, 25 septembrie 2016, la slujba de sfinţire a lucrărilor exterioare efectuate la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului“ din Slobozia, notează site-ul oficial al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

Programul manifestărilor a debutat sâmbătă, 24 septembrie 2016, de la ora 17:00, când credincioşii au avut ocazia să participe la slujba de Priveghere.

A doua zi, duminică, 25 septembrie 2016, programul liturgic a început cu sfinţirea lucrărilor exterioare ale Catedralei Episcopale, urmat de Sfânta Liturghie oficiată de 7 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Din sobor au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii şi Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala  Sfântul Mare Mucenic Mina  a Protopopiatului Slobozia.

La vremea chinonicului, Grupul de Cateheză  Speranţa al parohiei Naşterea Maicii Domnului din Slobozia au susţinut un concert.

În cuvântul rostit, Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit despre pescuirea minunată  săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos înaintea chemării la apostolat a ucenicilor Săi.

La final, credincioşii prezenți au primit arhiereasca binecuvântare.

În lumina prăznuirii a şapte ani de la istoricul moment al înălţării Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie, precum şi al conferirii rangului de arhiepiscop Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Casian Crăciun, în toate bisericile Eparhiei au fost organizate evenimente liturgice și misionare speciale.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, sărbătoarea a început încă din ajun cu săvârşirea slujbei Privegherii.

Evenimentul aniversar din 27 septembrie a.c., dar și pomenirea Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Românești, au prilejuit săvârşirea Sfintei Liturghii sub Pantocratorul Catedrale Arhiepiscopale din Galaţi de către  un sobor de preoţi slujitori din administraţia eparhială.

În cadrul slujbei, au fost pomeniţi toţi ierarhi slujitori pe tronul arhieresc al Dunării de Jos, preoţii, ctitorii şi binefăcătorii Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.

În prelungirea Sfintei Liturghii a fost oficiat cuvenitul Te Deum de mulţumire.

La momentele liturgice din Catedrală au participat, pe lângă credincioşii de toate vârstele, numeroşi copii şi elevii Seminarului Teologic “Sf. Apostol Andrei” din Galaţi.

***

Duminică, 27 septembrie 2009, în Catedrala din municipiul Galaţi a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform Hotărârii Sfântului Sinod.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al B.O.R., precum şi de ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos. La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, invitaţi din străinătate şi foarte mulţi credincioşi.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, a citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi s-a făcut cunoscut tuturor clericilor şi credincioşilor înălţarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Ziua de 24 septembrie 2016 va rămâne în conştiinţa comunitară a parohiei Berteştii de Jos din judeţul Brăila, ca zi de aleasă sărbătoare, întrucât biserica parohială, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Nectarie Taumaturgul, a fost sfinţită.

Slujba de târnosire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a numeroșilor credincioşi din parohie și din satele învecinate.

Cu acest prilej, locaşul de cult a fost aşezat şi sub ocrotirea Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul.

După tradiţie, cei prezenţi au putut trece prin Sfântul Altar pentru a se închina, pentru a săruta Sfânta Evanghelie şi pentru a primi arhiereasca binecuvântare de la ierarhul locului.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvîrşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate.

La momentul liturgic cuvenit, mai mulţi copii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, după care, copii şi tinerii de la Centrul de tineret al parohiei Viziru de Jos au susţinut un scurt program artistic.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit parastasul pentru ctitori.

Pentru modul concret de implicare în lucrările de reconsolidare a bisericii parohiale, tânărul preot Aurel Coman a primit rangul de iconom.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătind pachete cu hrană şi daruri de suflet, atât pentru credincioşii participanţi, cât şi pentru persoanele bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

De asemenea, un grup de copii cu situaţie materială precară au primit din partea Chiriarhului câte un ghiozdan complet echipat şi alte rechizite şcolare.

***

Deşi informaţii bogate despre Berteşti avem din anul 1828, când localitatea primeşte, la iniţiativa moşierului Dumitru Polizu, statutul de comună, prima atestare documentară datează din 27 mai 1510.

În anul 1864, colonelul Dumitru Polizu a donat comunei 6 prăjini de pământ pentru construirea unei biserici, la care au contribuit cu bani ofiţerii şi soldaţii de sub comanda sa. De asemenea, prinţul Ştirbei a oferit pentru noua biserică 500 de galbeni, iar 74 de familii din Berteşti au dat câte 11 galbeni pentru finalizarea lucrărilor.

Între anii 1868-1924, biserica a fost reparată de mai multe ori. Ultima renovare importantă a locaşului de cult a fost realizată în 1966.

Începând cu anul 2013, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos au început ample lucrări de consolidare şi reparaţii, la interior şi exterior.

De asemenea, au fost construite o clopotniţă şi o casă parohială, iar curtea locaşului de cult a fost reamenajată.

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook