Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astazi 16 august 2011, Biserica Ortodoxa Romana pomeneste pe Sfantii Martiri Brancoveni. Cu acest prilej in Arhiepiscopia Dunarii de Jos, la Manastirea Carlomanesti, s-a serbat unul dintre hramuri.

Inaltpreasfintitul Casian, a slujit Sfanta Liturghie impreuna cu un sobor de clerici si monahi. La sarbatoare au participat un numar mare de credinciosi, veniti la hram din intreaga eparhie, multi dintre ei fiind migranti. A urmat cuvantul de invatatura adresat pelerinilor de catre Arhiepiscopul locului, in care, Inaltpreasfintia Sa a subliniat cat de important este rolul credintei si al educatiei in familia crestina lund ca model pe Sfintii Brancoveni .

Ca bucuria comuniunii sa fie deplina au fost impartite in cea mai deplina ordine de catre preoti, peste doua mii cinci sute de pachete cu alimente,pregatite de catre manastire. Rugaciune a fost completata si de momente artistice pe care le-au pregatit elevii participanti la Programul “ Hristos impartasit copiilor” din parohia Liesti, ce au amintit tuturor , despre frumusetea portului , poeziei si a cantecelor romanilor crestini.

Zidita  pe locul unui schit  pe la anul 1445, cu spun documentele, atestata la sfarsitul secolului al XVII- lea, la 1700, avea sa fie integrata in secolul al XVIII-lea curentului de innoire duhovniceasca promovat de Sf. Paisie de la Neamt, devenind un important centru monahal din sudul Moldovei.

La 1809 manastirea este mentionata ca metoc al Episcopiei Romanului. In 1821 este complet distrusa de eteristi si de turci, calugarii fiind nevoiti sa fuga, construind pana la 1824, o biserica de caramida existenta si astazi. Viata monahala a continuat pana in perioada celui de al II-lea Razboi Mondial. In anul 1957, biserica este trasnita incendiata si apoi parasita.

Activitatea manastirii este reluata in anul 1997, cand P.S.Episcop Casian hotaraste reinfiintarea ei. In jurul vechii biserici de caramida se inalta astazi o biserica noua si un corp de chilii ce pot aduce tuturor pelerinilor bucuria rugaciunii si odihna intr-un loc al linistei binecuvatate.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook