Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În după-amiaza zilei de 23 februarie a.c., cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a desfășurat în localitatea Viziru din județul Brăila, cea de-a II-a ediţie a „Şezătorii de la Viziru“.

Manifestarea cultural-artistică şi social-filantropică a fost organizată în contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români, de către Asociaţia ”Grupul de Iniţiativă Viziru”, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila, Primăria Comunei Viziru şi Parohia Viziru de Jos.

La eveniment au participat oficialități locale, tineri ai comunităţii, elevi, cadre didactice, bătrâni din sat, dar şi alţi invitaţi din parohiile învecinate, între aceştia mulţi copii veniţi împreună cu preoţii şi educatorii din localităţile lor pentru a-şi prezenta cântecele, dansul şi portul tradiţional.

Evenimentul, desfăşurat sub genericul „Copiii, apostolii lui Hristos în familie“, a reunit pe scena Căminului Cultural al localității Viziru, Corul „Nectar“ al Parohiei Viziru de Jos, Corul „Sf. Ioan Iacob“ al Parohiei Bărăganu, Corul „Crromatic“ al comunității de rromi din comuna Viziru, Corul „Floricica“ al Şcolii Gimnaziale din Viziru, Corul bărbătesc din Viziru şi Ansamblul de dansuri populare „Garofiţa“ din satul Lanurile.

Acestora li s-au adăugat zece tineri solişti, care au interpretat frumoase cântece populare, susținuți cu entuziasm și dragoste de către părinţii şi bunicii lor. 

Pe lângă interpretările de cântece tradiţionale româneşti și dansuri populare, în program au fost cuprinse mai multe ateliere de lucru în care s-au regăsit meşteşugurile şi îndeletnicirile bunicilor şi străbunicilor noştri, precum ţesutul la război, cusutul pe etamină în punct românesc, torsul, croșetatul, împletituri cu andreaua și iglița, olăritul, dar și frământatul şi modelatul aluatului.

În această zi importantă pentru marea familie a vizirenilor, într-o armonie deplină, atât pe scenă, cât și la masa de lucru, au stat laolaltă străbunici, bunici, părinți și copii.

În cadrul şezătorii au fost confecţionate diverse mărţişoare pentru a fi valorificate, iar fondurile adunate prin această activitate urmând a fi oferite celor 200 de vârstnici din cadrul Căminului de bătrâni „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ din Brăila, acolo unde, membrii Asociației „Grupul de Iniţiativă Viziru“ vor susține și un concert de cântece în ziua de 8 Martie.

Prin această manifestarea s-a dorit a se evidenţia tradiţiile, datinile şi obiceiurile strămoşeşti specifice zonei brăilene, dar și cultivarea sentimentului de respect pentru înaintașii noștri și pentru familiile de astăzi care doresc să păstreze și să promoveze valorile tradiţionale româneşti.

Nu în ultimul rând, această activitate a avut și un scop filantropic, întrucât banii adunați în urma vinderii mărțișoarelor confecționate vor ajunge la semeni de-ai noștri care au nevoie de dragostea și sprijinul nostru.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook