Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 24 februarie, a avut loc la Brăila vernisajul expoziţiei internaţionale Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean, 1650-1800“.

Evenimentul conceput şi organizat de Arhivele Landului Baden Württenberg şi Institutul şvabilor bănăţeni de la Tübingen s-a desfăşurat în Galeria ”Gheorghe Naum” din cadrul Muzeul Brăilei „Carol I“.

La manifestarea culturală a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Excelenţa Sa domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Excelenţa Sa domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul Românei la Berlin, Dr. Wolfgang Zimmermann, Directorul Arhivei Centrale a Landului Baden-Württemberg, Karlsruhe, Prof. dr. Reinhard Johler, Directorul Institutului de Istorie și Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen, Mag. Josef Wolf, cercetător în cadrul Institutului de Istorie şi Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen, Prof. univ. dr. Rudolf Gräf, Prorector al Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane, Sibiu, dar şi autorităţi locale, oameni de cultură, artişti, profesori şi preoţi.

Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat întâlnirea şi a transmis un cuvânt de apreciere pentru aducerea la Brăila a unei astfel de expoziţii care propune publicului din această zonă a ţării o călătorie de 150 de ani în spaţiul dunărean.

Expoziția tematizează geneza reprezentărilor cartografice ale spaţiului dunărean, descriind caracteristicile conceptelor spaţiale şi percepţia asupra acestora în Europa occidentală şi centrală în epoca modernă, invitând la o călătorie într-o zonă a continentului rămasă în multe privinţe „necunoscută“. Dincolo de aceasta, pune problema percepției actuale asupra spaţiului Dunării mijlocii şi de jos, dar şi asupra Europei de sud-est, în general, asupra imaginilor cartografice referitoare la această regiune. Expoziţia îşi asumă, astfel, funcţia de liant între Orient şi Occident, rol pe care l-a avut, de altfel, și marele fluviu în veacurile al XVII-lea şi al XVIII-lea.

Pe baza a 70 de exponate valoroase, expoziţia prezintăevoluţia cartografiei spaţiului dunărean de la 1650 până la 1800. Exponatele de bază sunt cele din colecţia de hărţi şi planuri, colecţie constituită de margrafii Casei din Baden pentru scopuri militare. La acestea se adugă piese din colecţia Institutului de Istorie a Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi din colecţii particulare.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 24 februarie - 24 aprilie 2020.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook