Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de prăznuire a Sfinţilor Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop  a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ioan Casian“ din localitatea Matca, județul Galați, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din protopopiatul Tecuci.

Pentru a spori evlavia şi a-i bucura pecredincioşii prezenţi la slujbă în această măreaţă biserică din nordul judeţului Galaţi, a fost adusă spre închinare racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântul Cuvios Ioan Casian, care se află în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos, toţi cei prezenţi având posibilitatea de a-l cinsti după cuviință pe cel cunoscut ca „teolog al virtuților creștine, fiu al pământului românesc şi mare dascăl al monahilor latini“.

La momentul liturgic cuvenit, mai mulţi copii prezenţi la slujbă, dar şi credincioşi pregătiţi duhovniceşte au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Arhipăstorul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa celor doi sfinţi daco-romani, Cuvioşii Ioan Casian şi Gherman, subliniind aspecte din viaţa acestor doi sfinţi, ce îi definesc ca teologi şi începători ai vieţii monahale şi purtători ai rugăciunii inimii.

După Sfânta Liturghie, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru preoţii, ctitorii, filantropii şi binefăcătorii acestei comunităţi parohiale, trecuţi la cele veşnice.

La final, prin grija membrilor Consiliului şi Comitetului parohial au fost oferite celor prezenţi la biserică peste 200 de pachete cu alimente, iar 7 familii din localitate cu posibilităţi materiale reduse au primit din partea parohiei alimente neperisabile, precum şi obiecte de uz casnic şi articole de îmbrăcăminte.

Pe tot parcursul zilei, mulţi credincioşi au continuat să se închine, plini de credinţă şi smerenie, la moaştele Sfântului Ioan Casian.

Întrucât la sărbătoarea de astăzi este şi ziua onomastică a ierarhului Dunării de Jos, de la biserica „Sfântul Ioan Casian“ din localitatea Matca, Înaltpreasfinţia Sa a mers la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, acolo unde Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat slujba de Tedeum.

În Catedrala arhiepiscopală au ţinut să fie prezenţi pentru a-i transmite mesaje de felicitare şi de mulţumire ierarhului pentru dăruirea şi râvna cu care păstoreşte această eparhie, oficialităţi locale, preoţi, profesori, oameni de cultură şi simpli credincioşi.

Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion a rostiti un cuvânt laudativ în care a evidenţiat lucrarea jertfelnică a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian în Eparhia Dunării de Jos.

Totodată, Preasfinţia Sa a citit mesajul de felicitare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat Înaltpreasfinţitului Părinte Casian cu prilejul zilei onomastice.

La rândul său, Părintele Arhiepiscop a mulţumit bucuros pentru cuvintele frumoase adresate la această sărbătoarea a ocrotitorului său spiritual şi i-a încredinţat pe toţi de dragostea şi preţuirea purtate în suflet pentru ei.

La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi şi le-a oferit iconiţe.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook