Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În zilele de 4 și 5 iulie 2017, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au desfăşurat şedinţele de lucru ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul acestor ședințe s-au luat următoarele hotărâri:

  • Anul 2019 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.
  • A fost aprobată solicitarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei de canonizare a Cuviosului Pafnutie – Pârvu Zugravul (1657-1735). Proclamarea oficială va avea loc în ziua de 6 august 2017, urmând ca Sfântul Cuvios Pafnutie să fie prăznuit anual în ziua de 7 august.
  • A fost aprobată înscrierea în Calendarul bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2017, a pomenirii Sfântului Cuvios Porfirie Cavsocalivitul la data de 2 decembrie. De asemenea, Sfântul Sinod a aprobat troparul, condacul, sinaxarul și icoana acestuia.
  • Au fost aprobate mai multe texte liturgice: Acatistul Sfântului Sfinţit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium – 6 aprilie; Slujba şi Acatistul Sfinţilor Mucenici Pasicrat şi Valentin de la Durostorum – 24 aprilie; Acatistul Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii – 23 noiembrie.
  • S-a hotărât organizarea Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox în anul 2018 la Sibiu, oraşul reşedinţă al Mitropoliei Ardealului.
  • A fost hotărâtă înființarea extensiei universitare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ a Universităţii din Bucureşti la Roma, Italia.
  • A fost aprobată înființarea specializării Artă Sacră în cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, începând cu anul universitar 2017-2018.
  • În contextul fenomenului secularizării de azi, este necesară înnoirea vieţii duhovnicești şi morale a slujitorilor bisericeşti de toate rangurile, a viețuitorilor din mănăstiri şi schituri, precum şi a credincioșilor mireni din parohii şi din toate instituțiile bisericeşti. În acest sens, Sinoadele mitropolitane din Patriarhia Română vor analiza periodic aspectele privind disciplina clerului şi mirenilor şi vor propune Sfântului Sinod soluţii concrete de promovare a vieţii duhovniceşti.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook