Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Vineri, 25 martie 2011, biserica „Buna Vestire” din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit hramul.

Programul a debutat în seara zilei de 24 martie, cu săvârşirea slujbei Pavecerniţei Mari cu Litie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sfânta Liturghie din ziua praznicului a fost săvârşită de un numeros sobor de preoţi, în prezenţa a căteva sute de credincioşi din parohie şi din municipiu.

Sfântul lăcaş, construit între anii 1858-1859, în timpul domniei lui Alexandru-Ioan Cuza a împlinit anul acesta 152 de ani de existenţă. Structura arhitecturală deosebită oferă o atmosferă de secol al XIX-lea, fapt care de-a lungul timpului a făcut să fie îndrăgită şi iubită de credincioşii gălăţeni şi nu numai.

Odinioară, în vremea când acest sfânt locaş se ridica de comunitatea creştinilor de aici, această parte a oraşului era plină de grădini, mărturie în acest sens stând strada Mihai Eminescu, fostă „Grădinarilor”. Sinodicul Bisericii consemnează că ridicarea acesteia s-a făcut pe la 1857, terenul fiind donaţia unui creştin pe nume Fotie, care a oferit şi cea mai mare contribuţie bănească.

Începând cu anul 2009, se începe renovarea sfântului lăcaş, însă cu destul de multe dificultăţi tehnice, deoarece, neavând nici un schelet metalic care să susţină zidirea, a fost necesară adăugarea acestuia la exterior, plus întărirea temeliei cu încă trei centuri de rezistenţă.

La finalul Sfintei Luturghii nu au fost uitate nici persoanele nevoiaşe ale parohiei, care au primit pachete cu alimente. De asemenea, membrii Consiliului şi Comitetului parohial, coordonaţi de parintele paroh, au pregătit peste 280 de pachete, care vor fi oferite proaspetelor mame de la Maternitatea din Galaţi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook