Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Duminică, 25 martie 2012,  biserica „Buna Vestire” din municipiul  Galaţi şi-a sărbătorit hramul.

Manifestările pastoral-liturgice şi misionare au debutat în seara zilei de 24 martie, prin săvârşirea slujbei Vecerniei  cu Litie.

Sfânta Liturghie din ziua praznicului a fost prezidată de pr. IonelRotaru, consilier eparhial pentru probleme social-filantropice, înconjurat  de un sobor de preoţi, în prezenţa rugătoare a credincioşilor din parohie, dar şi din municipiu. Răspunsurile la strană au fost oferite de o parte din tinerii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Galaţi.

La finalul Sfintei Liturghii, prin grija membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, au fost distribuite peste 400 de pachete cu alimente persoanelor aflate în dificultăţi materiale dar şi credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie.

Programul a continuat la Maternitatea „Buna Vestire” din municipiul Galaţi,  printr-o activitate misionară şi social-filantropică îndreptată asupra femeii şi mamei creştine, ca semn de dragoste şi apreciere pentru jertfa pe care aceasta o aduce pe altarul familiei şi al Bisericii. În cadrul acestei activităţi a fost săvârşită slujba de sfinţire a apei, după care parohul Cătălin Titi Oprea, însoţit de membrii ASCOR şi de o parte din membrii Consiliului parohial, au vizitat mamele aflate în saloanele maternităţii, oferindu-le flori şi daruri de alimente, precum şi articole pentru nou-născuţi.

***

Sfântul lăcaş, construit între anii 1857-1859, în timpul domniei lui Alexandru-Ioan Cuza a împlinit anul acesta 153 de ani de existenţă.

Odinioară, în vremea când acest sfânt locaş se ridica de comunitatea creştinilor de aici, această parte a oraşului era plină de grădini, mărturie grăitoare în acest sens fiind strada Mihai Eminescu, fostă „Grădinarilor”. Sinodicul Bisericii consemnează că ridicarea acesteia s-a făcut pe la 1857, terenul fiind donaţia unui creştin pe nume Fotie, care a oferit şi cea mai însemnată contribuţie financiară pentru construcţie.

Începând cu anul 2009 se începe renovarea sfântului lăcaş, însă cu multe dificultăţi tehnice, deoarece, neavând nici un schelet metalic care să susţină zidirea, a fost necesară adăugarea acestuia la exterior şi  întărirea temeliei cu încă trei centuri de rezistenţă.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook