Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 28 noiembrie 2021, în duminica a 30-a după Rusalii, la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a deschis în mod solemn sărbătorile dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi şi al întregului neam românesc, prin săvârşirea Sfintei Liturghii şi scoatere la închinare a sfintelor moaşteale Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Cuvios Ioan Casian şi a patru sfinţi tămăduitori: Sf. M. Mc. Pantelimon, Sf. Ierarh Nectarie, Sf. Ierarh Luca al Crimeii şi Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou.

Înainte de începerea Sfintei Liturghiii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepsicop Casian împreună cu slujitorii Catedralei Arhiepiscopale, în sunet de cântări bisericeştişi mireasmă de tămâie, au aşezat pe baldachinul special amenajat din proximitatea Catedralei Arhiepiscopale, raclele ce adăpostesc părticele din moaştele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Cuvios Ioan Casian şi a patru sfinţi tămătuitori, aduse din patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galați în prezenţa a numeroşi credincioşi din municipiul de la Dunăre. Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al acestui sfânt locaş.

În cadrul slujbei, cucernicul diacon Cosmin Mădălin Iancu a primit darul preoţiei pe seama bisericii cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae“ din localitatea Câineni, judeţul Brăila, iar teologul George Daniel Doroşin a fost hirotonit întru diacon.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca în care în care ni se prezintă pilda dregătorului bogat - păzirea poruncilor.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre necesitatea prezenţei sfinţilor în viaţa noastră şi despre lucrare vindecătoarea Harului lui Dumnezeu prin sfintele moaşte.

Foarte mulţi credincioşi din Galaţi, cu evlavie şi cu dragoste, au venit să se închine la moaştele sfinţilor, cu respectarea strictă a distanţării fizice şi a normelor igienico-sanitare în vigoare, pentru care, Arhiepiscopia Dunării de Jos a luat toate măsurile necesare, prin contribuţia preoţilor şi a voluntarilor.

La momentul liturgic cuvenit, mulţi copii și credincioși prezenţi la slujbă au fost împărtășiți cu Trupul şi Sângele Domnului.

După Sfânta Liturghie, ierahul locului a sfinţit icoana cu chipul Sfântului Apostol Andrei, realizată de un pictor gălăţean pentru Catedrala Arhiepiscopală şi i-a invitat pe copiii din biserică împreună cu părinţii lor în curtea Reședinței Arhiepiscopale pentru a le oferi daruri.

La final, mai mulţi vârstnici prezenţi la slujbă şi familiile celor doi tineri hirotoniţi astăzi au luat parte în curtea Centrului Eparhial la o agapă creştină.

De amintit este şi faptul că în această săptămână premergătoare hramului, în Eparhia Dunării de Jos s-au desfăşurat multe programe misionare, culturale, educative, dar şi social-filantropice în cadrul cărora au fost sprijiniţi numeroşi semenii de-ai noştri aflaţi în suferinţă şi în nevoi materiale.

De astăzi şi până pe 30 noiembrie, credincioşii se vor putea închina la sfintele moaşte aşezate pe baldachinul special amenajat de la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook