Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 1 septembrie, odată cu începutul noului an bisericesc, biserica „Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ din municipiul Galați și-a sărbătorit hramul.

Sărbătoarea a debutat în ajun prin oficierea, la ceas de seară, a Vecerniei cu Litie şi Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și a continuat a doua zi prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corulacestei biserici gălățene, alcătuit din tineri elevi şi studenţi din parohie.

La eveniment au participat profesori, oameni de cultură şi credincioşi ai parohiei, dar şi din alte parohii din municipiul Galați.

La momentul cuvenit, mulți copii din cei prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul Dunării de Jos a tâlcuit Pilda datornicului nemilostiv, prezentată în această duminică în Evanghelia Sfântului Apostol Matei.

Întrucât la data de 1 septembrie este începutul unui nou an bisericesc și la această dată se face prăznuirea Sfântului Dionisie cel Smerit, chiriarhul Dunării de Jos a prezentat credincioșilor aspecte din viața și activitateacestui sfânt al Bisericii, considerat părintele erei creștine, subliniind totodată importanța creșterii duhovnicești în această nouă perioadă de timp.

În duminica în care Domnul iartă pe cei datornici și ne oferă dezrobirea din păcate, uitarea răului și a datoriilor pe care le avem față de semenii noștri și oferirea iertării în locul datoriilor, ne amintim de mulțumirea pe care trebuie să o aducem lui Dumnezeu pentru anul bisericesc ce s-a încheiat și în care îl cinstim pe Sfântul Dionisie Exiguul, părintele erei creștine.

În biserica «Sfântul Vasile cel Mare» din Galați cinstim al doilea hram, închinat Sfântului Dionisie Exiguul,pe care îl rugăm, din tot sufletul și din toată inima ca, împreună cu preacucernicii preoți vrednici de aici, cu inima parohiei reprezentată de tinerii care cântă și înalță imne la Sfânta Liturghie, cu credincioșii atât de rugători și de jertfelnici, să ne ajute să propovăduim dezrobirea tuturor celor robiți de păcate și de greutăți și să avem deschiderea pentru a-L vedea pe Domnul și Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care ne binecuvintează într-un nou an bisericesc cu sănătate, cu pace și cu inima eliberată din zdrobirile păcatelor, bucuroși să slujim Biserica și neamul românesc, mulți și binecuvântați ani“, a spus Părintele Arhiepiscop.

După Sfânta Liturghie s-a oficiat slujba de Te Deum pentru începutul noului an bisericesc, precum şi slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor şi slujitorilor adormiţi în Domnul, ziua de 1 septembrie amintind şi de evenimentul primei sfinţiri a acestei bisericii, petrecut la 1 septembrie 1963.

În cadrul programului naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, la această biserică se desfăşoară ample programe cu copiii şi tinerii parohiei. De remarcat este și lucrarea edilitar-gospodărească deosebită realizată în ultimii ani, cât și cea social-filantropică.

Cu prilejul sărbătoriri hramului, parohia „Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ a asigurat masa de prânz bătrânilor aflaţi în două instituţii de ocrotire socială din orașul Galați, au fost acordate ajutoare financiare bolnavilor şi familiilor sărace aflate în evidenţele speciale ale parohiei şi au fost organizate cursuri de şah şi activităţi educative în cadrul unui club de lectură, pentru elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani.

La final, toţi cei prezenți la sărbătoarea de hram au fost invitaţi la agapa frăţească, parohia pregătind peste 600 de pachete cu alimente.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook