Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Biserica Ortodoxă Română este pomenit astăzi, 15 septembrie, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Banatului și ocrotitorul spiritual al pompierilor români.

De asemenea, ziua de 13 septembrie a fiecărui an este marcată, din anul 1953, ca Zi a Pompierilor Români, întrucât în urmă cu 174 de ani pompierii militari din Bucureşti au luptat eroic în Dealul Spirii împotriva otomanilor.

Manifestările prilejuite de aceste zile, au început la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu“ din Galaţi în data de 13 septembrie, prin „Ziua porţilor deschise“, prilej pentru publicul gălăţean şi în special pentru numeroşi copii să poată cunoaşte cum se desfăşoară o zi din viaţa unui pompier.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc printr-o slujbă de mulţumire, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, urmată de ceremonialul militar de prezentare a drapelului de luptă şi alocuţiunile specifice momentului.

În continuare, în incinta inspectoratului au fost organizate o expoziţie cu tehnică de intervenţie, o expoziţie de fotografie cu aspecte din misiunile pompierilor gălăţeni şi exerciţii demonstrative.

Manifestările au continuat şi în zilele de 14 şi 15 septembrie cu săvârşirea Vecerniei cu Litie şi a Sfintei Liturghii în capela unităţii din cadrul inspectoratului şi cu oficierea astăzi, în ziua de pomenire a Sf. Iosif cel Nou de la Partoş, a unui Tedeum în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

La slujba oficiată în Catedrala Arhiepiscopală de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au fost prezenţi ofiţeri, subofiţeri şi lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu“ din Galaţi.

În cuvântul adresat cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre ajutorul permanent pe care îl primim de la Domnul nostru Iisus Hristos, El fiind Cel care stinge focul din inimile noastre aprins de nenumăratele greşeli pe care le săvârşim, iar combustia care ajută la acest proces este rugăciune.

De asemenea, ierarhul locului a arătat că rugăciunea este lucrarea tainică, vindecătoare şi eliberatoare de greutăţile care vin asupra noastră, evidenţiat sacrificiul pe care pompierii îl fac pentru salvarea de vieţi omeneşti şi bunuri, fiind prezenţi la datorie şi pregătiţi pentru a interveni atunci când semenii noştri sunt în pericol.

Ceremonialul s-a încheiat printr-o slujbă de pomenire, depunerea de coroane la mormintele eroilor pompieri din Cimitirul „Eternitatea“ din Galaţi şi defilarea Gărzii de onoare.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook