Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Vineri, 29 aprilie 2011, la biserică, cu hramul „Buna Vestire” din  municipiul Brăila, zeci de mii de credincioşi, brăileni, din ţară, dar şi din străinătate, au venit la acest sfânt lăcaş pentru a participa la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi pentru a se împărtăşi din apa sfinţită din izvorul aflat sub Sfântul Altar, care se deschide o dată pe an, la acest mare praznic închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată.

Pentru pelerinii sosiţi din toată ţara şi de peste hotare, care pentru a lua apa sfinţită, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat, prin Protoieria Brăila, toate cele necesare în vederea adăpostirii pe timpul nopţii sau în caz de vreme nefavorabilă, precum şi pentru servirea unei mese calde. Parohia „Buna Vestire” a pregătit un cort militar, ouă roşii, cozonaci, sarmăluţe, vin, ceai cald pentru pelerinii veniţi din alte localităţi.

Rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub altarul bisericii a fost săvârşită, ca în fiecare an, de către Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, după care credincioşii prezenţi au fost stropiţi cu agheasmă şi au primit binecuvântarea ierarhului locului.

Programul liturgic al zilei a continuat prin oficierea de către chiriarhului locului a slujbei Sfintei Liturghii la altarul principal al bisericii şi prin cuvântul de învăţătură adresat clerului şi credincioşilor participanţi la acest important eveniment al urbei brăilene.

La finalul slujbei, în holul Teatrului „Maria Filotti”, aflat în imediata vecinătate a acestui sfânt lăcaş, a avut loc vernisarea unei expoziţii pascale de icoane, ouă încondeiate şi aranjamente florale. Publicul brăilean, ierarhul Dunării de Jos şi primarul municipiului Brăila, precum şi alţi reprezentanţi ai principalelor instituţii administrative şi culturale locale, au fost întâmpinaţi cu „Hristos a înviat!” şi alte imne ale învierii, de corul de copii şi tineri de la parohia Viziru de Jos, coordonaţi de pc. pr. Sică-Bănică Simeon.

Aflată în partea de răsărit a oraşului, biserica „Buna Vestire” din Brăila datează din anul 1863. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 8 septembrie 1863. Planul bisericii a fost făcut de arhitectul Avram Ioanidis, din Asia Mică şi tot el a fost însărcinat cu supravegherea lucrărilor.

Construcţia a fost realizată în stil bizantin, cu influenţe de factură antică elenă, gotică, bizantină şi renascentistă. Înălţată în formă de cruce, cu două turle, biserica are trei hramuri („Buna Vestire" - 25 martie, „Sf. Gherasim - 20 octombrie şi „Sf. Nicolae" - 6 decembrie).

Sfinţirea sfântului locaş s-a făcut la 29 octombrie 1872, de către Episcopul Melchisedec al Dunării de Jos. Pictura a fost realizată în trei etape. Prima a fost terminată în 1880, reprezentându-i pe Sfinţii Apostoli şi cei patru sfinţi evanghelişti, purtând semnătura lui Gheorghe Tăttărescu. Între 1900 - 1902, pictorul grec C. Liochis a pictat Sfântul Altar şi arcadele mari dinspre răsărit, nord şi sud. În cea de a treia etapă, a fost executată partea finală a naosului, între 1945 - 1946, de către pictorul Belizarie.

Biserica este dotată cu trei candelabre uriaşe realizate din cristale de Boemia. De asemenea, şi catapeteasma este lucrată în foiţă de aur fiind opera meşterilor din Constantinopol. Cu ocazia săpăturilor fundaţiei, pe vremea construcţiei, în partea stângă a Sfântului Altar, cu intrarea din curte, a fost descoperit un izvor, a cărui apă este considerată făcătoare de minuni.

În continuarea evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Casian a vizitat bolnavii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, pe care i-a binecuvântat şi stropit cu aghiasmă, apoi le-a dăruit iconiţe cu Învierea Domnului, îndemnându-i să-şi păstreze şi să trăiască cu bucurie credinţa în Hrisos Cel Înviat din morţi, ca pe cel mai de preţ dar de la Dumnezeu.

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook