Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 27 aprilie 2013, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, începând cu ora 16.00, în municipiile Galaţi, Brăila, Tecuci, precum şi în alte localităţi rurale din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-a desfăşurat tradiţionalul Pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.

În municipiul Galaţi, preoţi şi credincioşi, purtând stâlpări de finic, icoane, prapori şi făclii, s-au îndreptat spre Catedrala Arhiepiscopală, venind din cele două direcţii devenite tradiţionale: dinspre biserica „Vovidenia“, pe Calea Domnească şi dinspre capela Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“.

La Catedrala arhiepiscopală au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian care, în prezenţa pelerinilor, a rostit rugăciunea de binecuvântare a salciei, după care a oficiat slujba Litiei. De asemenea, la momentul cuvenit au fost înălţate rugăciuni pentru cei bolnavi şi suferinzi din casele lor sau din spitale, precum şi pentru elevii şi pelerinii prezenţi la această procesiune. „Frunzele primăvăratice şi florile pe care le purtăm în mâini – a subliniat Înaltpreasfinţia Sa - prefigurează, arată ca într-o icoană cum trebuie să fie tinereţea duhovnicească, curăţia sufletească şi înflorirea virtuţilor în fiecare dintre noi. De aceea, fiecare pelerin este o ramură şi o stâlpare de finic în grădina raiului, unde Mântuitorul Iisus Hristos este aşteptat şi primit, aşa cum arătăm şi noi acum, în acest loc”.

La final, pelerinii prezenţi au primit binecuvântare arhierească şi le-au fost oferite iconiţe.

În municipiul Brăila, credincioşii de la toate bisericile s-au îndreptat iniţial către bisericile „Sf. Mc. Gheorghe“ şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, după care, cele două rânduri de pelerini au păşit în procesiune  spre Catedrala „Naşterea Domnului“. Şi aici a fost oficiată slujba Vecerniei şi Litiei urmată de binecuvântarea ramurilor de salcie.

În municipiul Tecuci pelerinii au pornit în procesiune de la toate bisericile din oraş şi s-au îndreptat spre Catedrala „Sfântul Mucenic Gheorghe şi Sfântul Iachint de Vicina“, unde s-a desfăşurat acelaşi program pastoral şi cultural-misionar ca şi în celelalte municipii ale Eparhiei.

Între pelerinii prezenţi la procesiunea de Florii din municipiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-au numărat şi copiii şi tinerii din parohii, înscrişi la proiectele catehetice „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Alege şcoala!“, însoţiţi de profesorii lor de religie.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook