Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Vineri, 3 aprilie a.c., s-au împlinit 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. Cu acest prilej, după tradiţie, angajaţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean-Galaţi, în fruntea cărora s-a aflat dl colonel Vasilică Dănuţ, inspector şef al Jandarmeriei Galaţi au participat la cuvenita slujbă de mulţumire în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

În cadrul slujbei oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au fost înălţate rugăciuni de mulţumire şi invocare a ajutorului lui Dumnezeu asupra celor care veghează şi contribuie în mod substanţial la menţinerea ordinii publice şi a păcii sociale.

„Am mulţumit mai întâi lui Dumnezeu, cu sfinţiţii slujitori şi cu jandarmii întruniţi astăzi la rugăciune în Catedrală, cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române. Apoi, noi, slujitorii Altarului le-am mulţumit jandarmilor pentru slujirea lor socială care, împreună cu slujirea preoţescă şi în cooperare cu ceilalţi factori de ordine, contribuie la mai binele şi armonizarea multor activităţi spre liniştea şi pacea spirituală, culturală şi socială din zona noastră! Le dorim tuturor sănătate şi întru toate putere şi ajutor de la Dumnezeu în misiunea ce le este încredinţată!“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop.

În cadrul manifestării, Chiriarhul Dunării de Jos a primit din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi o Plachetă de onoare pentru grija părintească arătată jandarmilor gălăţeni şi promovarea valorilor spirituale şi naţionale creştine, precum şi Medalia Aniversară la 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.

„În fiecare an, a arătat col. Vasilică Dănuţ, inspector şef în cadrul I.J.J. Galaţi, Jandarmeria Română sărbătoreşte ziua armei în Postul Mare, iar Jandarmeria gălăţeană participă în această zi la săvârşirea slujbei de Te Deum în Catedrala Arhiepiscopală. Cred că nu este întâmplător faptul că ziua Jandarmeriei se sărbătoreaşte în Postul Mare, deoarece sobrietatea slujbelor din această perioadă este comună cu sobrietatea jandarmilor… Venim aici lăsând deoparte preocupările profesionale şi problemele de familie, pentru a ne redescoperi pe noi înşine şi a ne reaşeza pe calea către Dumnezeu!“.

La final, ierarhul locului a oferit participanţilor iconiţe cu Intrarea Domnului în Ierusalim.

După programul liturgic din Catedrala arhiepiscopală, jandarmii prezenţi au vizitat Palatul Episcopal - Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Cu acest prilej, oaspeţii Muzeului s-au închinat, în Capela „Întâmpinarea Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni“, la icoana ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu.

***

Instituţia Jandarmeriei a apărut în epoca modernă, în cadrul procesului istoric al formării şi dezvoltării societăţii româneşti, din necesitatea existenţei unei forţe menite să acţioneze pentru menţinerea şi realizarea ordinii interne. La 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi, lege care-i dădea statut juridic, legitimând-o în faţa celorlalte arme şi a naţiunii române.

Buna cooperare şi sprijinul acordat de-a lungul vremii de reprezentanţii Jandarmeriei cu prilejul marilor evenimente bisericeşti din municipiul Galaţi, precum şi cu ocazia procesiunilor, pelerinajelor, sfinţirilor sau a hramurilor de biserici şi mănăstiri din întreaga eparhie, au creat o strânsă legătură între această instituţie şi Biserică, lucru ce a determinat înfiinţarea în anul 2007, la iniţiativa ierarhului Dunării de Jos, a unui post de preot capelan, care să deservească şi să acorde asistenţă religioasă personalului din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi-Galaţi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook