Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Paşii pelerinilor pornesc din Galaţi, din incinta Protoieriei de unde începând cu data de 26 noiembrie 2014 s-a înfiinţat un nou punct de lucru al Agenţiei de pelerinaje „Basilica Travel“. Biroul de pelerinaje ce se află sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei ne aşteaptă să devenim pelerini ai Lui Dumnezeu către lăcaşurile sfinte rămase nouă ca dar duhovnicesc de la Sfinţii Apostoli, Sfinţii Martiri şi urmaşilor lor de-a lungul veacurilor, în ţară şi în lume.

Municipiul Galaţi este primul oraş din ţară care în anul 1992, a primit ocrotirea spirituală a întâiului chemat la apostolie de către Mântuitorul Iisus Hristos, Sfântul Apostol Andrei. Este întâiul primul pelerin cu misiunea sfântă, de a evangheliza şi de a propovădui cuvântul Domnului strămoşilor noştri. Următori Sfinţilor Apostoli şi urmaşilor lor, care din Ţara Sfântă au devenit pelerini la neamuri, aducând un model nou de viată comunitară prin iubire şi solidaritate, astăzi încercăm să facem, pe paşi de pelerin, aceeaşi călătorie de la noi, cu problemele noastre către Mântuitorul şi locurile pe care El le-a sfinţit în timp şi au devenit pentru toate neamurile creştine, repere ale sacralităţii, ale culturii, ale frumuseţii artistice şi ale vindecării de singurătate, de egoism şi de neputinţa de a-L iubi pe Dumnezeu şi pe aproapele.

Aşa cum Domnul Hristos este primul pelerin Care a venit din Cer să ajute pământul şi pe oameni, tot aşa pelerinajul creştin devine, pentru cei ce-l înţeleg şi îl urmează, o şansă nouă de călătorie către Domnul şi către sfinţi care, prin hărnicia şi dărnicia creştinilor, au realizat „cetăţi” ale cerului pe pământul nostru care sunt bisericile, mănăstirile, operele de artă, monumentele închinate marilor personalităţi şi, mai presus de toate, diferitele mărturii ale rugăciunii unite cu munca din care s-au născut valorile şi modelele de urmat în viaţă. După cum primul pelerin, Sfântul Apostol Andrei, urmat de sfinţii trăitori şi monahii din primele veacuri au făcut în Evul Mediu din Galaţi, „poarta porţilor creştinătăţii“1, tot aşa în „cetatea“ de la Dunăre loc cu oameni buni, milostivi şi iertători şi-au dat întâlnire creştinii de toate limbile din Orient, Răsărit şi Apus. Amintim în treacăt fragmente din secolul XVII de la Dunăre şi anume „Jurnalul lui Paul din Alep“, însoţitorul Patriarhului Macarie al Antiohiei, din care aflăm nume şi date despre locurile oraşului, obiceiuri şi biserici, toate arătând importanţa descoperirii valorilor în oraş şi judeţ, ca să le arătăm altora începând cu cei mici din şcoală până la cei mari, ce vor să cunoască zona în care Dumnezeu i-a aşezat să se mântuiască.

În preajma prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului Galaţi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh şi cu purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Casian,  Arhiepiscopul Dunării de Jos, la data de 26 noiembrie 2014, la Galaţi, s-a înfiinţat un nou Centru de pelerinaje care va dinamiza şi intensifica lucrarea pastorală“ 2 . Acest nou punct de lucru al Agenţiei „Basilica Travel“, se află sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei şi a Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

La inaugurarea biroului de pelerinaje „Basilica Travel“ din Galaţi, Preafericitul Părinte Daniel, descria oraşul de la Dunăre ca fiind un loc important de unde pe timpuri, plecau pelerinii cu vaporul în pelerinaj“. Preafericirea Sa a fost un prim pelerin al biroului nostru de pelerinaje „Sfântul Apostol Andrei“ Galaţi, aducând pentru închinare creştinilor dunăreni, racla cu moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni, sprijinitori ai întregii ortodoxii din ţară şi din lume.

Biroul de Pelerinaj ne ajută să realizăm un schimb de experienţă între comunităţile parohiale de la noi, între comunităţile creştine din alte oraşe şi din ţară, iar cu ajutorul lui Dumnezeu din alte locuri sacre din Orient, Apus şi Răsărit, aşa cum sunt ele pregătite de cel mai important punct de pelerinaje din ţară, „Basilica Travel“, al Sfintei Patriarhii.

Agenţia „Basilica Travel” organizează pelerinaje pentru credincioşi, atât în ţară, cât şi în străinătate asigurând acestora siguranţă şi confort din punct de vedere al transportului, dar şi cazare în condiţii bune la mănăstiri şi centre spirituale, specifice acestor activităţi. Pelerinii sunt însoţiţi de către un preot sau teolog calăuze în locurile sfinte. Mai multe detalii privind pelerinajele organizate de agenţia „Basilica Travel“ se oferă la sediul nostru din strada Ion Creangă, nr. 13, în cadrul Protoieriei Galaţi, în intervalul orar 8:00 - 16:00, sau la numerele de telefon 0236.411.874; 0765 234 447.

Cu ocazia praznicului Sfintei Treimi, la data de 1 iunie 2015, paşii pelerinilor duc la Mănăstirea Buciumeni, în comuna cu acelaşi nume, unde ca în fiecare an, de ziua hramului se organizează un pelerinaj ce adună laolaltă creştini de toate vârstele, uniţi de un singur gând: apropierea de Dumnezeu într-un aşezământ monastic de o frumuseţe aparte. Anul acesta Biroul de Pelerinaje „Sfântul Apostol Andrei“ Galaţi va organiza un pelerinaj de o zi la Mănăstirea Buciumeni, cu participare la Sfânta Liturghie săvârşită de Chiriarhul locului Înaltpreasfinţitul Casian, la altarul din mijlocul pădurii, unde se poate vizita şi muzeul mănăstirii, colecţia acestuia cuprinzând 280 de piese, printre care: cărţi de cult, icoane pe lemn, obiecte şi vase de ceramică, veşminte, dar şi Biblia de la Buzău, în 5 volume, ce datează din anul 1859. Dorim să deveniţi alături de noi pelerini în această zi sfântă, unde călăuză ne va fi Sfânta Treime.

Sperăm să vă oferim în continuare legături spirituale şi informaţii utile pentru a călători de la noi spre locurile sfinte din zonă, din ţară şi din lume prin „Basilica Travel“.

Vă mulţumim şi vă aşteptăm.

Marian Bulgaru

 

1. Afirmaţia domnului Acad. Răzvan Teodorescu, la Galaţi în Iulie 2004 cu prilejul cinstirii unei jumatăţi de mileniu de la mutarea la cele veşnice a Sf. Stefan cel Mare.

2.Cuvântul Preafericitului Patriarh Daniel la sfinţirea noului punct de lucru „Sf.Ap.Andrei”.

Surse

http://ziarullumina.ro/reportaj/de-17-ani-sfantul-apostol-andrei-ocroteste-galatiul

http://patriarhia.ro/sfintirea-noului-punct-de-lucru-sfantul-apostol-andrei-al-biroului-de-pelerinaje-basilica-travel-al-patriarhiei-romane-din-galati-26-noiembrie-2014--7707.html

http://basilica.ro/un-nou-punct-de-lucru-basilica-travel-la-galati-102249.html

 

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook