Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la Duminica a III-a după slăvitul Praznic al Învierii Domnului, parohia „Sfântul Mucenic Antim“ din municipiul Galaţi îşi serbează cel de-al doilea hram, închinat Sfintelor Femei Mironosiţe.

Programul liturgic și misionar a început în ajun prin oficierea Vecerniei cu Litie, după care, în ziua hramului, Chiriarhul  Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a mulţimii credincioșilor

După cuvenita primenire sufletească un număr mare de copii şi o parte din credincioşii prezenţi s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Casian a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, îndemnând la „trăirea exemplului de credincioşie al Sfintelor Femei Mironosiţe și la vederea și simțirea bucuriei care învinge teama, atunci când Îl căutăm, Îl mărturisim, Îl iubim și Îl ascultăm pe Mântuitorul Iisus Hristos, Cel înviat din morți“.

Cu acest prilej, a fost citi şi mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Femeile mironosițe – modele de mărturisire a credinței în Hristos Cel înviat, transmis la Duminica Mironosiţelor în toate parohiile Eparhiei Dunării de Jos.

Totodată, Părintele Arhiepiscop i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi la hramul acestei parohii, să primească şi să aplice în viaţa lor, cu dragoste şi cu bucurie creştină acest mesaj părintesc de recunoştinţă pentru toate femeile creştine din viaţa Bisericii şi a nemului românesc.

Ziua de prăznuire a femeilor mironosiţe s-a încheiat cu agapa de hram, pregătită de harnicele femei din Comitetul parohial, din care au gustat peste 500 de pelerini.

***

Situată în nord-vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale credincioșilor din cartierele Micro 13 B şi Micro 38. Ea a fost înfiinţată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime“- Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“- Cimitir.

În data de 1 iunie 1991, s-a sfinţit locul şi s-a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârşită de către Preasfinţitul Episcop Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi.

Impresionantul devotament al enoriaşilor şi osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcţia bisericii au făcut ca, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în anul 1994, biserica să primească şi al doilea hram - „Sfintele Femei Mironosiţe“.

Parohia gălăţeană este înfrăţită de 11 ani cu parohia Băndoiu, din Insula Mare a Brăilei, o parohie cu posibilităţi materiale reduse, însă cu creştini iubitori de cele sfinte şi jertfelnici.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook