Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În toată perioada Postului Sfintelor Paşti, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în Eparhia Dunării de Jos se desfăşoară ample activităţi misionare, medicale şi social-filantropice cu precădere în satele cu populaţie puţină, mai izolate şi cu posibilităţi materiale reduse.

Activităţile sunt organizate în contextul anului 2019, declarat ca „An omagial al satului românesc“ şi în cadrul protocolului „Sănătate pentru sate“, încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii.

O astfel de activitate a avut loc astăzi, 4 aprilie, în satul Fundeanu din nordul judeţului Galaţi, sat situat în apropierea cunoscutei Mănăstiri „Adormirea Maicii Domnului” – Adam.

Programul a debutat în biserica parohială a satului Fundeanu cu săvârşirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite de către un sobor de preoţi din cercul misionar al zonei şi a continuat cu slujba Tainei Sfântului Maslu, la care a participat chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în prezenţa multor elevi, a cadrelor didactice, a primarului acestei comunităţi şi a numeroşi credincioşi.

După Taina Sfântului Maslu, Părintele Arhiepiscop a săvârşit slujba Parastasului pentru preoţii, dascălii şi primarii vrednici ai satului trecuţi la cele veşnice, între care se numără şi părintele Constantin Varlam, un fiu al satului născut în anul 1904, nepot al primului preot cunoscut în localitate şi ctitor al bisericii din sat împreună cu mama sa, presbitera Safta.

Prigonit în timpul regimului comunist, părintele Constantin a fost nevoit să plece din parohie, iar după o perioadă de 4 ani de pribegie, în anul 1954 acesta a fost găsit mort pe meleaguri vrâncene. Presbitera Eufrosina, soţia părintelui a fost deportată timp de 14 ani în Ungaria, iar casa şi bunurile le-au fost confiscate.

Ca un omagiu adus acestui vrednic slujitor al sfântului altar, pe mormântul său, nepotul Bogdan Varlam din Sibiu, rudă apropiată a părintelui academician Mircea Păcurariu, i-a ridicată o cruce care astăzi a fost sfinţită de chiriarhul Dunării de Jos.

În cuvântul de învăţătură rostit cu prilejul acestei vizite misionare, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre necesitatea transmiterii tinerelor generaţii a tradiţiilor şi obiceiurilor încă preţuite şi păstrate cu sfinţenie în satele noastre.

În continuare, într-un spaţiu special amenajat, cadre medicale voluntare, între care şi preoţi ce au şi profesia de medic, au oferit gratuit consultaţii de specialitate la peste 100 de persoane defavorizate, cu dizabilităţi, cu vârste înaintate, greu deplasabile, multe dintre acestea cu boli cronice, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare.

Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, investigaţii de tip EKG, ecografii abdominale, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cronice.

De asemenea, cu sprijinul unor sponsori, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare, au primit medicamente gratuite în baza prescripţiilor medicale oferite de medicii prezenţi.

Slujirea misionară a fost prelungită din biserică la casele unor credincioşi bătrâni, bolnavi şi neputincioşi, care au primit din partea Consiliului şi Comitetului parohial prin mâinile preoţilor daruri de alimente şi obiecte de uz casnic.

La final, elevii Şcolii Gimnaziale din localitatea Fundeanu au oferit celor prezenţi un program cultural-artistic ce a cuprins cântece populare şi poezii.

Cu acest prilej, parohia a organizat şi o expoziţie tematică, în care au fost prezentate obiecte de artizanat specifice satului românesc tradiţional, veşminte preoţeşti, unelte de lucru din gospodării, icoane vechi, ştergare, vase de lut, fotografii cu case tradiţionale şi chipuri de ţărani şi alte lucruri prezente în casa şi în gospodăria ţăranului român.

Expoziţia aduce în atenţie tradiţiile moşilor şi strămoşilor noştri, portul lor popular şi îndeletnicirile pe care aceştia le aveau în gospodării şi cu diverse alte ocazii.

Activităţile de astăzi se înscriu în calendarul pastoral-misionar eparhial prevăzut pentru această perioadă de pregătire, atât sufletească, cât şi trupească, conform căruia în parohiile sărace din eparhie se oficiază slujbe şi sunt organizate caravane medicale şi activităţi de întrajutorare a persoanelor nevoiaşe.

Activităţi pastoral-misionare şi social-filantropice în parohia Rogojeni, judeţul Galaţi

Activităţi pastoral-misionare şi social-filantropice în parohia Căuieşti, judeţul Galaţi

Activităţi pastoral-misionare şi social-filantropice în parohia Plevna, judeţul Galaţi

Activităţi pastoral-misionare şi social-filantropice în parohia Siliştea, judeţul Galaţi

Activităţi pastoral-misionare şi social-filantropice în parohia Lunca, judeţul Galati

Activităţi pastoral-misionare şi social-filantropice în parohia Frecăței, judeţul Brăila

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook