Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 20 aprilie, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi, Brăila şi Tecuci, precum şi în alte localităţi din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-a desfăşurat tradiţionalul Pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.

Anul acesta pelerinajul în Eparhia Dunării de Jos a început la Brăila, unde, preoţii şi credincioşii de la bisericile din oraş s-au întâlnit pe esplanada Palatului Municipalităţii. Alaiul format din copii, tineri, profesori şi credincioşi au pornit în procesiune pe „Calea Călăraşilor“ spre Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiu. Aici, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a întâmpinat mulţimea pelerinilor, a sfințit icoana Intrării Domnului în Ierusalim şi a săvârșit slujba de binecuvântare a stâlpărilor, după care i-a stropit cu agheasmă pe toţi credincioşii prezenţi.

La final, chiriarhului Dunării de Jos a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat importanţa manifestării credinţei noastre şi prin participarea astfel de manifestări paşnice şi înălţătoare, dar mai ales prin dragostea arătată faţă de semenii noşti aflaţi în nevoi şi în neputinţe. Programul liturgic a continuat cu slujba Privegherii.

În continuare, în oraşul de reşedinţă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, foarte mulţi gălăţeni, de la copii şi tineri, unii putând autenticul port popular al zonei, până la vârstnici sau chiar persoane cu dizabilităţi s-au adunat în faţa bisericii „Vovidenia“ pentru a participa la tradiţionala procesiune de Florii.

Calea Domnească a prins viaţă prin şirul nesfârşit de preoţi şi pelerini care s-au îndreptat spre Catedrala Arhiepiscopală, intonând troparul sărbătorii şi alte cântări specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

Pe esplanada Catedralei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a sfinţit icoana Intrării Domnului în Ierusalim, a săvârşit slujba de binecuvântare a stâlpărilor şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a mulţumit lui Dumnezeu, preoţimii şi bunilor noştri credincioşi din cele două judeţe ale Eparhiei pentru numărul mare de participanţi la pelerinajul care a adus Ierusalimul ceresc nu numai în biserici şi pe străzi, dar şi în sufletele şi în casele noastre.

Cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a premiat elevii câştigători la etapa eparhială a concursurilor: „Hristos: sufletul satului meu“, „Cultură şi spiritualitate românească“ şi „Tradiţie şi spiritualitate în satul românesc“, precum şi elevii calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie, binecuvântându-i şi oferindu-le diplome şi daruri.

Participarea tinerilor, a elevilor din şcolile şi liceele Arhiepiscopiei Dunării de Jos, alături de părinţii lor, de cadrele didactice şi slujitorii Sfintelor Altare reprezintă, înainte de toate, un semn de speranţă şi o manifestare plenară a dragostei creştine în interiorul Bisericii.

Manifestări asemănătoare au fost şi la Tecuci, în cel de-al treilea oraş ca mărime al eparhiei, unde credincioşii au pornit în pelerinaj de la bisericile „Înălţarea Domnului“,„Sf. Nicolae“ şi „Adormirea Maicii Domnului“ către biserica „Sfântul Gheorghe“, situată în centrul oraşului tecucean. Aici, toţi cei prezenţi la această manifestare creştină au participa la binecuvântarea ramurilor de salcie şi la slujba Litiei.

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, pelerinajul s-a desfăşoară şi în alte centre devenite deja tradiţionale, precum cele din localităţile Târgu Bujor, Corod, Matca, Lieşti-Buceşti-Şerbăneşti,  Bereşti, Pechea, Tudor Vladimirescu, Nicoreşti, Toflea, Însurăţei, Făurei şi Ianca.

Pelerinajul de Florii de la Nicoreşti, judeţul Galaţi

Pelerinajul de Florii de la Tg Bujor, judeţul Galaţi

Pelerinajul de Florii de la Beresti, judeţul Galaţi

Pelerinajul de Florii de la Însurăței, judeţul Brăila

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook