Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Deniei celor 12 Evanghelii a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu preoţii şi diaconii acestui sfânt locaș, în prezenţa a numeroşi credincioşi gălăţeni, elevi, tineri şi vârstnici deopotrivă.

Joia din Săptămâna Sfintelor Pătimiri este cunoscută drept ziua în care se citesc cele 12 Evanghelii şi are loc rânduiala scoaterii Sfintei Cruci în mijlocul bisericii. Sfânta Cruce rămâne în mijlocul bisericii până în Vinerea Mare.

Cele 12 pericope Evanghelice ale slujbei alcătuiesc o icoană a suferinţelor îndurate de către Mântuitorul Iisus Hristos, culminând cu Răstignirea şi Moartea pe Cruce. El este Cel Care Se răstigneşte pe Sine, fiind fără de păcate, pentru ca noi să reintrăm în comuniune cu Dumnezeu Tatăl şi să fim moştenitori ai Împărăţiei Lui.

După citirea Evangheliei a 5-a, chiriarhul Dunării de Jos a luat pe umeri Crucea Rastignirii din partea de răsărit a Sfintei Mese și, în sunetul clopotelor,a ieșit pe ușa de miazănoapte în procesiune pentru a o așeza în mijlocul bisericii spre închinarea poporului.

După închinarea și sărutarea Sfintei Cruci de către ierarhul Dunării de Jos și slujitorii Catedralei Arhiepiscopale, credincioșii prezenți la slujbă, cu smerenie și evlavie au venit pe rândla Sfânta Cruce, pe tot parcursul slujbei, pentru a se închina și a o săruta.   

Credincioşii participanţi la această slujbă au retrăit în mod simbolic întregul episod al Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, rugându-se Celui Răstignit şi Înviat, pentru ridicarea din robia păcatului şi a morţii la viaţa cea veşnică, la demnitatea de fii ai Împărăţiei Cerurilor: „Răscumpăratu-ne-ai pe noi din blestemul Legii, cu scump Sângele Tău. Pe Cruce pironindu-Te şi cu suliţa împungându-Te, nemurire ai izvorât oamenilor, Mântuitorul nostru, slavă Ţie“.

La finalul slujbei, chiriarhul Dunării de Jos a ținut un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța jertfei Domnului nostru Iisus Hristos pentru restabilirea și mântuirea omului căzut în păcatul neascultării, arătând totodată că slujbele din această săptămână ne fac să retrăim cu Hristos momentele principale din istoria mântuirii noastre.

Totodată, ierarhul Dunării de Jos a amintit credincioșilor și de importantul eveniment ce a avut loc în dimineața acestei zile, și anume slujba de sfințirea Marelui Mir de la Catedrala Patriarhală din București, săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat demembrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook