Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în postul Adormirii Maicii Domnului, după datină, în judeţul Galaţi, sute de preoţi şi mii de credincioşi participă la pelerinajul cu Icoana Maicii Domnului Făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Adam.

În cadrul acestuia, icoana, recunoscută pentru darul de a aduce ploaie la vreme de secetă, dar şi pentru tămăduirea bolilor trupeşti şi sufleteşti, purtată pe braţe de preoţi, este întâmpinată de credincioşii din peste 100 de comunităţi parohiale şi mănăstireşti ale Protopopiatelor Galaţi, Tecuci, Tg Bujor, Covurlui şi Nicoreşti,

În fiecare parohie, pe parcursul închinării credincioşilor care vin să mulţumească lui Dumnezeu, prin Maica Preacurată, şi să-I ceară ajutor în suferinţele şi necazurile lor, un sobor de preoţi din parohiile învecinate, săvârşesc Acatistul Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului, iar acolo unde Sfânta Icoană rămâne peste noapte, în biserica parohială este săvârşită slujba Privegherii, urmată, a doua zi, dis de dimineaţă, de Sfânta Liturghie.

După ce, în perioada 1-4 august, icoana Maicii Domnului a fost purtată în procesiune la mai multe parohii din cadrul Protopopiatului Tg Bujor, pe teritoriul căruia se află şi Mănăstirea Adam, în dimineața zilei de 5 august icoana a ajuns şi în protopopiatul Galaţi.

La primele ore ale dimineţii, „Sfânta de la Adam“ a fost primită de credincioşii parohiilor „Înălţarea Domnului“ şi „Sfânta Cruce“, după care a fost întîmpinată de mulţimea evlavioasă a credincioşilor parohiei „Sfântul Daniil Sihastrul şi Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“, din  cartierul Aviaţie (Micro 39 C) care, chiar în această zi îşi cinstesc ocrotitorul ceresc.

De asemenea, pelerinajul cu icoana Maicii Domnului a continuat şi la parohiile „Sfântul Dumitru“, „Mavromol“ şi la majoritatea comunităţilor parohiale gălăţene, înnoptând la parohiile „Precista“ (5 august) şi „Sfânta Ana“ (6 august).

La Praznicul Shimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, sfânta icoană a Maicii Domnului a ajuns la Catedrala Arhiepiscopală, după care a mângâiat credincioşii de la Biserica Greacă din Galaţi, la ziua hramului.

Începând cu seara zilei de 7 august, pelerinajul cu Icoana Maicii Domnului va continua în Protopopiatele Covurlui, Tecuci şi Nicoreşti până în ajunul Adormirii Maicii Domnului când Icoana va reveni la Mănăstirea Adam, unde Chiriarul Dunării de Jos va oficia slujba Privegherii şi Prohodul Maicii Domnului.

***

Icoana Maicii Domnului, Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Adam veghează la bunul mers al vieții creștinești de la Dunărea de Jos de la mijlocul  secolului al XVI-lea, în anul 1559, fiind adusă de un călugăr din Răsărit. Ea a stat la temelia ridicării uni schit și apoi, în anii 1652-1653 a bisericii lui Adam Movilă, al cărui sit a fost descoperit în anul 2009.

Evlavia credincioşilor faţă „Sfânta de la Adam“, cum îi spun localnicii, cererile de pelerinaje ale icoanei prin oraşele şi satele din tot sudul Moldovei, minunile şi vindecările aduse de icoană sunt constante ale istoriei mănăstirii de-a lungul timpului. Se adaugă şi prezenţa raclei cu sfintele moaşte ale mai multor sfinţi, adusă de la Ierusalim, în 1857, de către arhimandritul Epifanie.

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook