Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a X-a după Rusalii, obştea Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului“ din localitatea Cudalbi, judeţul Galaţi a trăit momente de mare înălţare sufletească, întrucât Paraclisul cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului,  Sfinţii Români şi Sf. Mc. Mariamni“ a îmbrăcat haina luminoasă a sfințeniei.

Construit la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, paraclisul, în formă de navă, se înscrie, după îndătinata tradiţie, în ansamblul esteticii mănăstireşti.

Jertfa obştii monahale, a numeroşilor credincioşi ctitori, precum şi a Arhiepiscopiei Dunării de Jos a făcut posibilă ridicarea paraclisului, împodobirea acestuia cu pictură şi înzestrarea lui cu mobilier liturgic şi cu toate cele necesare slujirii, în numai 5 ani, respectiv între 2011 şi 2016.

Slujba sfinţirii a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi şi preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa obştii monahale, a stareţilor şi stareţelor celorlalte mănăstiri ale Eparhiei, a autorităţilor locale şi a jertfelnicilor credincioşi din zona Covurluiului.

În continuare, pe o scenă special amenajată, a fost săvârşită Sfânta Liturghie.

Pe tot parcursul slujbei, atât copiii, cât şi credincioşii prezenţi au avut bucuria de a trece prin Sfântul Altar pentru a se închina înaintea Sfintei Mese şi pentru a primi arhierească binecuvântare.

Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru eroii Primului Război Mondial, pentru slujitorii, monahiile şi ctitorii trecuţi la Domnul, dar şi pentru românii decedaţi în urma cutremului din Italia.

„Am sfinţit paraclisul închinat Acoperământului Maicii Domnului, Tuturor Sfinților Români şi Sf. Mc. Mariamni în cetatea Mănăstirii «Naşterea Maicii Domnului» din localitatea Cudalbi, unde floarea-soarelui se transformă în ulei binecuvântat pentru candelă, grâul devine prescură, iar strugurele, vin euharistic.

Împreună cu maica stareţă, cu obştea monahală, cu ctitorii şi credincioşii prezenţi am înălţat lui Dumnezeu imn de mulţumire, purtând în rugăciune pe cei ce suferă în urma cutremurului din Italia, şi pomenind, după cuviinţă, jertfele neamului la începutul Primului Război Mondial!“, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

La final, cei prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă creştinească.

Sărbătoarea de astăzi a prefaţat/anticipat bucuria duhovnicească pe care o vor simţi credincioşii peste câteva zile, la prăznuirea Naşterii Maicii Domnului, hramul Mănăstirii Cudalbi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook