Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

 

În data de 7 august 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în cadrul protopopiatului Tecuci din Eparhia Dunării de Jos a fost organizat Turul ciclist ”Credinţă, Unitate, Prietenie”.

Activitatea sportivă la care au participat 43 de tineri a fost dedicată omagierii unității de credință și de neam și comemorării făuritorilor Marii Uniri și s-a desfășurat pe o distanță de 45 de km, de la Catedrala ”Sf. Gheorghe” din Tecuci la mănăstirea Cârlomănești, din județul Galați, cu opriri pe traseu la trei biserici reprezentative.

După participarea tinerilor la Sfânta Liturghie și după rugăciunea de binecuvântare a călătoriei, pc. protoiereu de Tecuci, pr. Gheorghe Joghiu a ținut un cuvânt de învățătură în care a prezentat contribuția importantă pe care a avut-o protopopul de Tecuci, pr. Gheorghe Dumitriu la realizarea Unirii de la 1859.

Tinerii participanți, plini de entuziasm și de bucurie, s-au deplasat cu bicicletele personale în coloană către localitățile Matca, Corod și Cerțești, unde au fost primiți de preoți, oficialitățile locale și numeroși credincioși pentru săvârșirea slujbei de pomenire pentru făuritorii unității naționale și intonarea imnul ”Deșteaptă-te române!”. La fiecare oprire de la cele trei parohii, preoții parohi au prezentat tinerilor aspecte importante legate de contribuția preoților din zonă la înfăptuirea statului național unitar român, dar și istoricul locașurilor de cult, unele dintre acestea cu atestare documentară încă din anul 1776 (biserica de lemn din Cerțești).

Călătoria s-a încheiat în jurul prânzului la mănăstirea Cârlomănești, unde, în biserica veche a mănăstirii, a fost oficiată slujba de pomenire și a fost cântat Imnul Național.

După cuvântul de folos duhovnicesc, în trapeza mănăstirii, tinerii au primit masa de prânz, pentru ca, în continuare pe același traseu, dar fără oprire, să se întoarcă la Tecuci.

Manifestarea sportivă a fost prilej de bucurie pentru toți participanții, aceștia arătându-și mulțumirea și recunoștința pentru locurile, evenimentele și personalitățile descoperite cu această ocazie.

Pe tot traseul parcurs, participanții au purtat tricouri personalizate și au fost însoțiți de poliția rutieră locală și de cadre medicale, iar pentru sporirea rezistenței fizice, toți participanții au primit din partea organizatorilor apă și fructe.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook