Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În toată perioada postului Adormirii Maicii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, se organizeze o procesiune cu Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam, în majoritatea parohiilor din cele cinci protopopiate ale judeţului Galaţi.

În acest an, în ajunul Marelui Praznic al „Schimbării la Faţă a Domnului“, după săvârşirea Vecerniei cu Litie, de la biserica ,,Mavromol“ din municipiul Galaţi, icoana însoţită de preoţi şi foarte mulţi credincioşi a pornit în pelerinaj pe străzile orașului către biserica „Precista“ din municipiu, unde a fost săvârşită slujba Acatistului şi au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra poporului dreptcredincios. Icoana a rămas peste noapte în această biserică la priveghere şi rugăciuni pentru folosul sufletesc al oamenilor.

În ziua Praznicului Împărătesc al „Schimbării la Față a Domnului“, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor locale, ai membrilor comunităţii elene din Galaţi,  precum şi a numeroşilor credincioşi din parohie şi din municipiu.

La momentul liturgic cuvenit, mulți copii și credincioși prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, Icoana făcătoare de minuni a sosit și la această biserică gălățeană, unde Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a înălţat rugăciuni de mulțumire către Mântuitorul nostru Iisus Hristos și către Preasfânta Sa Maică, iar credincioşii prezenți în număr mare, cu emoţie şi cu bucurie s-au închinat şi au sărutat acest odor de mare preț.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre Praznicul Schimbării la Față a Domnului, arătând totodată și importanța pelerinajului în viața unei comunități, ca bucurie și întărire în urcușul duhovnicesc din această perioadă a postului Adormirii Maicii Domnului.

În încheiere, a fost rostită rugăciunea specială pentru binecuvântarea strugurilor și a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitori, după care cei prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă creştină.

Pe tot parcursul zilei de 6 august, la ore bine stabilite, icoana a făcut opriri şi la alte biserici din Galați.

În zilele următoare, până pe 14 august, pelerinajul cu Icoana făcătoare de minuni va continua cu opriri în satele din protopopiatele Covurlui, Tecuci şi Nicoreşti, iar procesiunea se va încheia în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Adam, unde mii de pelerini vin la slujba Prohodului Maicii Domnului să mulţumească pentru binefacerile primite.

***

Biserica greacă din municipiul Galaţi a fost întemeiată în anul 1866, când, la sărbătoarea Schimbării la Faţă a fost aşezată piatra de temelie.

Sfinţirea noului locaş de cult s-a făcut la 6 august 1872 de către episcopul Melchisedec Ştefănescu, care la acea dată era episcop al Romanului, alături de arhimandritul Eughenie Xiropotamu.

La intrarea principală, pe o placă de marmură, sunt gravate numele ctitorilor principali ai bisericii: Andreas Panas, Dimitrios Rodokanakis, Constantin Sakomanos.

Cladirile din jurul bisericii erau destinate clericilor săi şi şcolii elene confesionale.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook