Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a VII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Galați. După Sfânta Liturghie, credincioșii gălățeni s-au putut închina la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam, purtată în procesiune în această perioadă a postului.

La slujba arhierească au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiul Galați, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul acestui sfânt locaș.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică de la Sfântul Matei în care se vorbește despre vindecările miraculoase săvârșite de Mântuitorul Hristos pentru doi orbi și un mut.

Ierarhul Dunării de Jos a arătat că Mântuitorul nostru Iisus Hristos, în marea Lui iubire față de cei aflaţi în suferință, a săvârşit numeroase vindecări și i-a încredinţat prin acestea pe Sfinţii Săi Apostoli că şi ei vor primi puterea vindecării celor neputincioși, după Pogorârea Duhului Sfânt.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos i-a îndemnat pe credincioşi să îi ajute pe cei bolnavi şi să se îndrepte către semenii lor care sunt în diferite nevoi, atât trupeşti, cât şi sufleteşti, după pilda Mântuitorului arătată în Evanghelia de astăzi.

La momentul liturgic cuvenit, mulţi copii şi credincioşi prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

Urmând o tradiție îndătinată, în perioada postului Adormirii Maicii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în Eparhia Dunării de Jos se organizează o procesiune cu Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam, în mai multe parohii și mănăstiri din municipiul și județul Galaţi.

În acest an, punctul de plecare al procesiunii a fost Catedrala Arhiepiscopală, unde, în prezența chiriarhului Dunării de Jos, icoana adusă din nordul județului Galați, de la Mănăstirea Adam, a fost așezată în sfântul locaș.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a înălţat rugăciuni de mulţumire către Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi către Preasfânta Sa Maică și a vorbit celor prezenți despre importanţa pelerinajului în viaţa unei comunităţi, ca bucurie şi întărire în urcuşul duhovnicesc din această perioadă a postului Adormirii Maicii Domnului.

După Sfânta Liturghie, Sfânta Icoană a fost purtată în procesiune către baldachinul special amenajat de lângă biserica mamă a acestei eparhii și așezată pentru venerare.

Credincioşii prezenţi în număr mare, au avut posililitatea ca timp de câteva ore, cu emoţie şi cu bucurie să se închine şi să sărute acest odor de mare preţ.

De la Catedrala Arhiepiscopală, icoana a fost dusă în procesiune la alte trei biserici din municipiul Galați, iar către seară icoana a ajuns la Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Tudor Vladimirescu, unde a rămas peste noapte în biserica mănăstirii la priveghere şi rugăciuni pentru folosul sufletesc al oamenilor.

Săptămâna viitoare, icoana va ajunge luni, 9 august, ora 12.00, la Mănăstirea ”Nașterea Maicii Domnului” – Cudalbi, marți, 10 august, ora 12.00, la Biserica ”Sf.  M. Mc. Gheorghe” din Tecuci, iar de la ora 18.00 va fi la Mănăstirea ”Sf. Treime” – Buciumeni.

Pelerinajul se va îngheia miercuri, ora 12.00, când Sfânta Icoană va fi dusă de la Mănăstirea ”Sf. Treime” – Buciumeni la Mănăstirea Adam.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook