Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Potrivit tradiţiei bisericeşti, în data de 1 decembrie, cu ocazia sărbătorii Zilei Naţionale a României, în toate catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirilor, precum şi în cadrul şcolilor de teologie ortodoxă, se oficiază slujba de Te-Deum la care sunt pomeniţi eroii care s-au jertfit pentru unitatea şi libertatea neamului românesc, precum şi personalităţile bisericeşti şi civile care au contribuit la înfăptuirea unităţii naţionale a românilor, în anul 1918.

Şi la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi slujba de Te-Deum a fost săvârşită de către un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu protos. Antonie Ispas, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale, civile şi militare, precum şi a credincioşilor din municipiu.

Cu acest prilej, a fost adus în prim planactul istoric al unirii Principatelor Române din anul 1918, momentul fiind precedat de dobândirea Autocefaliei româneşti în anul 1885, prin implicarea şi purtarea de grijă a Episcopului Melchisedec Ştefănescu.

Programul a continuat cu săvârşirea slujbei parastasului la Cimitirul „Eternitatea” din Galaţi, la Monumentul Eroilor neamului, după care au fost depuse, de către reprezentanţii autorităţilor locale, instituţii culturale şi asociaţiile veteranilor de război, coroane de flori la mormitele celor ce s-au jertfit pentru libertatea patriei şi apărarea neamului românesc.

Evenimentul a fost precedat în seara zilei de 30 noiembrie prin programul cultural-artistic „Alegoria plămădirii neamului românesc, care a debutat la Catedrala arhiepiscopală, fiind urmat de o procesiune cu carul alegoric, până la biserica „Precista”, situată pe faleza Dunării. Acest traseu simbolizează pe Sfântul Apostol Andrei propovăduind învăţăturile Mântuitorului Iisus Hristos pe meleagurile ţării noastre, primul care a făcut înfăptuit o unitate a strămoşilor noştri, o unire în credinţă.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook