Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

„Colindatul începe de la biserică”

O datină străbună spune că cetele de colindători se adunau mai întăi la sfânta biserică, unde primeau binecuvântarea preotului pentru a vesti Naşterea Domnului. Acest obicei străvechi a fost readus la lumină şi valorificat după 1989 şi în zona Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, prin organizarea, în parteneriat cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi a tradiţionalului Festival de datini şi obiceiuri de Craciun şi Anul Nou „Tudor Pamfile”.

Pregătirea acestui festival se face anual, prin deplasarea specialiştilor de la Secţia de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” în localităţile judeţului Galaţi, unde are loc audierea colindătorilor şi a urătorilor.

În urma acestei preselecţii, la care se urmăreşte în principal autenticitatea costumului şi a repertoriului, au fost selectate în acest an 14 localităţi pentru faza finală a festivalului, după cum urmează: „Plugul mare de flăcăi din Măstăcani; „Capra”, „Hatalul”, plugul şi colindători din Tecuci; „Colindătorii” din localităţile Cuza Vodă, Vânători, Şiviţa, Odaia Manolache, Costache Negri; „Grupul de colindători” din Schela; „Colinde, stea şi plug” din Braniştea; „Capra” din Buciumeni; „Mocănaşii” din Suceveni; „Grupul de bătrâni cu colinde” din Tuluceşti; „Plugul” din Bereşti; „Colinde, jienii, plugul şi ursul” din Rediu.

Cei peste 250 de participanţi la acest festival au primit binecuvântarea chiriarhului Dunării de Jos, duminică, 19 decembrie 2010 la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi.

La evenimnent au luat parte şi preoţii din municipiile Galaţi şi Brăila, purtând în braţe icoane ale Naşterii Domnului, împodobite cu ştergare tradiţionale româneşti. Slujitorii s-au întâlnit la Catedrala arhiepiscopală pentru a primi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian ca semn de comuniune şi slujire sfântă, mai înainte de a pleca spre casele credincioşilor pentru a vesti bucuria întâmpinării Fiului lui Dumnezeu din Preacurata Feciară Maria.

După săvârşirea Sfintei Liturghii la care au participat şi cetele de colindători din localităţile sus-menţionate, pe esplanada Catedralei începând cu ora 12,30, colindătorii au binevestit Naşterea Domnului slujitorilor şi a celor peste 1000 de credincioşi prezenţi, prezentând fragmente din programul artistic pregătit pentru festival de datini şi obiceiuri. După acest moment, colindătorii au format un alai stradal din centrul oraşului (strada Domnească şi strada Brăilei) până la Teatrul Dramatic  „Fani Tardini” din Galaţi unde, potrivit programului, a avut loc festivalul propriu-zis, intrarea fiind liberă.

Acest alai al costumului popular şi al tradiţiilor străvechi ale ţăranului român au încântat, aşa cum o face din anul 1990, pe gălăţeni, aducând în inimile tuturor bucuria Sărbătorii Naşterii Domnului.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook