Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Manifestările pastoral-misionare şi duhovniceşti organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în municipiul Brăila cu prilejul sărbătoririi Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul oraşului au debutat prin prelungirea procesiunii „Călători pe calea sfinţilor“ din oraşul Galaţi spre cel de-al doilea mare municipiu al Eparhiei.

La iniţiativa şi cu binecuvântarea Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, raclele cu sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae şi ale celui dintâi chemat la slujba apostoliei, Sfântul Andrei, aflate în patrimoniul sacru al Eparhiei au sosit către orele amiezii la Penitenciarul din Brăila. Aici, delegaţia eparhială, condusă de pc. pr. cons. Ionel Rotaru, împreună cu alţi preoţi din slujirea socială au oficiat o slujbă de mulţumire, precum şi Acatistele celor doi sfinţi. La momentul liturgic au asistat o parte din persoanele private de libertate şi cadrele instituţiei.

La final, un grup de deţinuţi, coordonaţi de pc. pr. capelan Dănuţ Bogdan a susţinut un microconcert de colinde şi cântări bisericeşti specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

După ce s-au închinat sfintelor moaşte prezente în curtea penitenciarului, persoanele private de libertate au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos pachete cu alimente, obiecte de igienă personală, iconiţe, cărţi de rugăciuni şi alte daruri de suflet.

După încheierea momentului duhovnicesc de la Penitenciar, cele două racle au fost aduse la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. Aici au fost întâmpinate de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, de peste 100 de slujitori ai  sfintelor altare din Galaţi şi Brăila, de copii şi tineri ai şcolilor şi liceelor brăilene, majoritatea participanţi la proiectul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, precum şi de credincioşi de toate vârstele.

„Reunirea de astăzi a preoţimii din cele două judeţe ale Eparhiei în oraşul Brăila, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa, cu prilejul începerii sărbătorilor închinate ocrotitorului spiritual, Sfântul Ierarh Nicolae, se constituie într-un foarte bun prilej de pregătire şi mai bună, în toate parohiile, în toate bisericile şi, pe cât se poate, în sufletele noastre, a locului pentru Pelerinul cel dintâi – Pruncul de la Betleem, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Totodată ne amintim şi învăţăm astăzi să primim sfaturile, îndemnurile, ajutorul, bunătatea şi, mai ales, sfinţenia pelerinului care ne arată calea spre Betleem – Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, mare făcător de minuni, ocrotitorul oraşului Brăila, al mai multor biserici şi al tuturor celor ce au primit la botez numele Sfântului Ierarh Nicolae!”.

Procesiunea „Călători pe calea sfinţilor“ a continuat, de la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ pe Calea Călăraşilor până la biserica ce se află sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae.

Aici, Chiriarhul Dunării de Jos Jos a săvârşit slujba Vecerniei şi a Litiei, după care a oferit credincioşilor spre închinare raclele cu sfintele odoare.

Acestea au fost aşezate pe un baldachin special amenajat pe esplanada din faţa bisericii, unde vor rămâne până la sfârşitul manifestărilor duhovniceşti prilejuite de cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae în municipiul Brăila.

La ceremonie au participat autorităţi civile şi militare, veterani de război şi cadre militare.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook