Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Conform unei tradiţii bine înrădăcinate la Galaţi, în data de 20 decembrie slujitorii şi credincioşii de la Dunărea de Jos îl prăznuiesc în chip cu totul special pe Sfântul Ignatie Teoforul, în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei aflându-se o particică din sfintele sale moaşte.

În aceste context, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa unui număr impresionant de preşcolari, elevi şi tineri liceeni de la şcolile gălăţene, participanţi la proiectele naţionale „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Alege şcoala!“, dar şi în prezenţa multor credincioşi.

Tinerii, însoţiţi de profesorii de religie şi alte cadre didactice au participat activ la Sfânta Liturghie oferind răspunsurile liturgice la strană, iar la momentul chinonicului, împărţiţi în cete de colindători, au prezentat un impresionant concert de colinde tradiţionale.

Cei mai mulţi dintre tineri şi copii, după o prealabilă primenire sufletească, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine de către Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În cuvântul său de învăţătură, adresat copiilor şi creştinilor prezenţi, Înaltpreasfintia Sa a arătat că el este copilul luat în braţe de Mântuitorul Iisus Hristos şi l-a arătat drept exemplu de viaţă închinată slujirii şi împlinirii poruncilor Mîntuitorului Iisus Hristos.

Chiriarhul Dunării de Jos a felicitat atât copii cât şi dascălii lor, oferindu-le daruri, constând din iconiţe cu Naşterea Domnului, cărţi de rugăciune, revista eparhială “Călăuza ortodoxă“ şi dulciuri.

La momentul liturgic cuvenit, un număr de 5 tineri preoţi au primit hirotesia întru duhovnic.

În încheiere, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba parastasului pentru ctitori şi pentru eroii Revoluţiei din decembrie 1989.

Sinaxă monahală în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Programul liturgic din Catedrala arhiepiscopală din Galaţi a continuat în Sala „Episcop Chesarie Păunescu“ a Centrului Eparhial, prin organizarea sinaxei monahale.

Lucrările sinaxei au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în prezenţa stareţilor, stareţelor şi duhovnicile mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Au fost analizate şi dezbătute principalele probleme administrative şi duhovniceşti legate de viaţa din mănăstire,precum şi despre pravila de rugăciunea în viaţa fiecărui monah şi despre curentul tot mai puternic al secularizării care pătrunde uneori şi în mănăstiri.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook