Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ca în fiecare an, praznicul Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos a prilejuit o îndoită bucurie duhovnicească pentru credincioşii brăileni, întrucât, pe lângă bucuria întrupării Prucului dumnezeiesc, impunătoarea Catedrală din inima municipiului Brăila şi-a sărbătorit hramul.

Manifestările duhovnicesti au debutat încă din ajun, prin oficierea slujbei Vecerniei unită cu Litia.

După tradiţie, în a doua zi de Crăciun, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de slujitori din administraţia eparhială, precum şi din municipiile Galaţi şi Brăila, în prezenţa evlavioasă a credincioşilor din municipiu, a autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a numeroşi profesori şi oameni de cultură.

La finalul Sfintei Liturghii, copii din cadrul programului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, în simfonie cu membrii Corului mixt „Trison“ al Şcolii Populare de Artă din municipiu au susţinut un bogat program de colinde şi poezii specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

Acestora li s-au alăturat reprezentanţi ai Comunităţii persoanelor cu dizabilităţi, de la biserica cu hramul „Sfinţii 40 de Mucenici“, coordonaţi şi îndrumaţi de pc. pr. capelan Adrian Vanghele, care au interpretat colinde în limbajul mimico-gestual.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a oferit copiilor daruri şi a binecuvântat tradiţionala agapă frăţească pregătită pentru persoanele cu dizabilităţi şi nu numai.

***

Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila se numără printre primele biserici ale cărei piatră de temelie a fost aşezată imediat după evenimentele din 1989, la data de 16 aprilie 1990, în ziua a doua a praznicului Învierii Domnului. După numeroase eforturi şi extraordinare investiţii financiare, la data de 26 decembrie 2005 s-a săvârşit slujba de binecuvântare a altarului catedralei brăilene, de către chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Părinte Casian.

Un important proiect aflat în derulare la această parohie îl reprezintă Aşezământul cultural şi social-filantropic, unde funcţionează o cantină la care servesc masa zilnic gratuit aproximativ 130 de persoane, precum şi un magazin bisericesc cu obiecte de colportaj şi carte de zidire sufletească.

Din 27 noiembrie 2014, la Catedrala „Naşterea Domnului“ din Brăila fucţionează şi un punct de lucru al Agenţiei de Pelerinaj „Basilica Travel“ al Patriarhiei Române, aşezat de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, sub ocrotirea spirituală a Sfântului Cuvios Ioan Casian.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook