Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 13 decembrie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, cunoscut ca traducător în limba română a numeroase cărţi de slujbă şi  versificator al Psaltirii, dar şi ca personalitate  marcantă a vieţii culturale şi spirituale româneşti.

Totodată, ziua de 13 decembrie este cunoscută şi ca „Ziua Tipografilor Români“, în amintirea evenimentului din 13-26 decembrie 1918, când, la București, a avut loc o mare manifestație a tipografilor care au demonstrat pașnic pentru revendicările lor social-economice, precum și pentru astăzi se numeşte „libertatea presei“.

Manifestația a fost reprimată sângeros, motiv pentru care personalități de seamă ale vieții culturale, artistice și politice (Ion Slavici, Nicolae Tonitza, Gala Galaction) au condamnat cu asprime actul represiv al guvernului.

În contextul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2016 ca an comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti, la iniţiativa, cu binecuvântarea şi în prezenţa Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, la Tipografia eparhială „Candela cuvântului“ a fost săvârşită o slujbă de mulţumire pentru tipografii şi lucrătorii ce se ostenesc pentru scoaterea la lumină a cuvântului tipărit.

În cadrul slujbei a fost rostit şi Acatistul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

La eveniment au participat şi studenţii, masteranzii şi profesorii Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

Aceştia au avut prilejul să observe întregul proces tehnologic al tiparului, Chiriarhul oferindu-le o lecţie practică despre modul în care se naşte cuvântul scris şi importanţa lui, mai ales în societatea contemporană, atât de secularizată şi virtualizată.

De asemenea, a fost prezentat noul calendar pentru anul 2017 în cele 3 variante ale sale - calendar de perete, calendar cu file şi calendar agendă - ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuza ortodoxă“, precum şi ultimele apariţii editoriale din cadrul Tipografiei eparhiale „Candela cuvântului“.

La final, cei prezenţi au primit din partea Chiriarhului calendare şi cărţi.

*

Tipografia eparhială „Candela cuvântului“ funcţionează neîncetat din iulie 2011, când a fost înfiinţată la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian.

În anul 2016 au fost tipărite 14 volume, revista eparhială „Călăuza ortodoxă“, dar şi broşuri cu caracter teologic, calendare, iconiţe, pliate şi alte tipărituri cu un puternic impat misionar.

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook