Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La ziua de prăznuire a Sfintei Muceniţe Filofteia, biserica din municipiul Galaţi care o are ca ocrotitoare a îmbrăcat din nou haina de sărbătoare.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Biserica a fost şi de această dată arhiplină, majoritatea credincioşilor dorind să mulţumească Sfintei Filofteia pentru toate darurile revărsate asupra lor.

În cadrul slujbei, la momentul cuvenit, mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.  

În cuvântul de învăţătură Chiriarhul Dunării de Jos a tâlcuit pericopa evanghelică din această zi în care se vorbeşte despre lumina ce izvorăşte din Evanghelia lui Hristos şi din săvârşirea faptelor bune, creionând totodată, cu alese cuvinte, viaţa şi sfârşitul mucenicesc al Sfintei Filofteia.

„În ziua cinstirii Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeș şi în această biserică, prin Sfânta Liturghie şi prin celelalte slujiri educaţionale şi mai ales filantropice, ne-am rugat lui Dumnezeu ca darurile ce le-a revărsat în Sfânta Filofteia să fie prezente şi în noi slujitorii şi credincioşii de acum înainte, deoarece Sfânta Filofteia din pruncie a fost îndrumătoare celor cu sufletele drepte, pâine bună şi bine hrănitoare pentru cei flămânzi, pentru cei străini a fost casă adăpostitoare, de veacuri ocrotitoare a Ţării Româneşti, făclie care luminează ţara şi biserica, iar de la racla Sfintelor ei moaşte împărtăşeşte vindecări nouă tuturor“, a spus ierarhul.

La Sfânta Liturghie au participat 20 de copiii şi tinerii hipoacuzici de la Şcoala specială „P. P. Neveanu“ din Galaţi, care, la chinonic, susţinuţi de cadrele didactice însoţitoare şi cântăreţii bisericeşti, au impresioant întreaga asistenţă printr-un concert de colinde executat în limbaj mimico-gestual.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop i-a binecuvântat şi le-a oferit daruri de Moş Nicolae şi iconiţe cu chipul Sfintei Muceniţe Filofteia.

La final, credincioşii prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă frăţească, parohia pregătindu-se în acest scop cu 600 de pachete cu hrană caldă.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook