Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica după Nașterea Domnului și ultima din acest an, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiul Galați, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale, condus de către prof. Dan Drăgoi.

În timpul slujbei, teologul Gabriel Secuian a fost hirotonit întru diacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți dintre copiii prezenți la slujbă și numeroși credincioși au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Matei în care sunt prezentate Fuga în Egipt a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, uciderea pruncilor de către armata lui Irod, în încercarea de a-L prinde pe Iisus și întoarcerea în pământul lui Israel a lui Hristos împreună cu Maica Sa și cu dreptul Iosif.

„Evanghelia de astăzi ne relatează evenimentele petrecute după Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Primul aspect ne arată că țara de origine a lui Iisus, Palestina biblică, țara profeților, țara locuitorilor care aveau templul de la Solomon, țara lui David profetul, psalmistul și împăratul, țara lui Dumnezeu, căreia i-a trimis multe semne minunate, atunci când a venit pe pământ Fiul lui Dumnezeu, născut din Fecioara Maria și de la Duhul Sfânt la plinirea vremii, Dumnezeu și Om adevărat, nu L-a primit și nimeni nu s-a bucurat de Nașterea Lui. Singurele persoane care s-au bucurat și au arătat semnul iubirii și al închinării au fost niște păstori din Babilon, din țări îndepărtate [...].

Egiptul a fost cea de-a doua țară care L-a primit pe Hristos, împlinindu-se astfel profeția de la Osea care spune că «din Egipt am chemat pe Fiul Meu». Egiptul trebuiasă fie încreștinatși să se întoarcă de la dumnezeii mulți la Dumnezeul Cel adevărat“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Vorbind despre mântuirea adusă de Dumnezeu pentru întreaga umanitate, Părintele Arhiepiscop a spus că „Mântuitorul Hristos S-a întrupat pentru toate neamurile și de aceea a ales să fugă în Egipt, ca să binecuvinteze și această țară, de aceea a acceptat darurile de la magi, ca să binecuvinteze Babilonul și de aceea a șezut ocrotit de Maica Domnului și de bătrânul Iosif, ca mai târziu să săvârșească prima minune pentru o familie, ce din Cana Galileii, arătându-ne că așa cum El S-a născut, tot așa de acum înainte prin Nașterea Sa orice naștere de copil într-o familie formată dintr-un bărbat și o femeie este o binecuvântare de la Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care întărește și consolidează pruncii, familiile, popoarele și lumea întreagă“.

La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți credincioșii prezenți la slujbă.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook