Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Seria manifestărilor liturgice, misionare, cultural-educative şi social-filantropice desfăşurate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii ocrotitorul spiritual al municipiului Brăila au culminat astăzi, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae, cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian în biserica brăileană închinată sfântului din Mira Lichiei.

Şi în acest an, în ziua de pomenire a ocrotitorului spiritual, foarte mulţi credincioşi brăileni au venit la biserica „Sfântul Nicolae“ din zona centrală a oraşului Brăila pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească şi a se închina cu evlavie la moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, ale Sf. M. Mc. Pantelimon, Sf. Ierarh Nectarie, Sf. Ierarh Luca al Crimeii şi Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou, aduse din patrimoniul sacrul al Reşedinţei Arhiepiscopale şi aşezate spre închinare într-un spaţiu special din apropierea locaşului de cult.

La slujba oficiată de ierarhul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, au participat medici, asistenţi medicali, profesori, oameni de cultură, autorităţi locale şi judeţene, precum şi numeroşi credincioşi.

În cuvântul de învăţătură Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa şi minunile săvârşite de Sfântul Ierarh Nicolae, model de apărător al dreptei credinţe, de blândeţe şi de iubire a celor aflaţi în nevoi.

În cadrul predicii, chiriarhul Dunării de Jos a evidenţiatmisiunea jertfelnică a preoţilor care au prelungit dragostea şi dărnicia la casele semenilor nevoiaşi şi lucrareaatât de necesară a cadrelor medicale, desfăşurată cu dedicare şi dăruire în această perioadă dificilă prin care trecem.

„Blândeţea, bunătatea şi îndeosebi fapta plină de iubire a păstorului sfânt, Sfântul Nicolae, în municipiul Brăila a devenit un imbold pe care l-au înţeles mai bine ca oricând jertfelnicii noştri preoţi, care, zi de zi, pe paşii Sfântului Nicolae, au mers la casele fiilor acestui sfânt,mai în vârstă, bolnavi, săraci şi neputincioşi sau la copii.

De asemenea, pe paşii Sfântului Nicolae, jertfelnicii medici din municipiul Brăila au adus mulţumire astăzi la Sfânta Liturghie, înţelegând noi sfânta biserică din Sfânta Biserică pentru care îndreptăm un act de mulţumire celor ce stau permanent la dispoziţia sănătăţii fiecăruia dintre noi.

Deopotrivă, tinerii şi copiii care frecventează în timp de pandemie mai mult şcoala din familie, ajutaţi şi de dascăli, de părinţi, de medici şi de toţi oamenii buni ne ajută să vedem astăzi în municipiul Brăila o icoană frumoasă a Sfântului Nicolae în mijlocul păstoriţilor săi cu mâinile întinse pentru a prelungi darurile Mântuitorului Iisus Hristos, dintre care, Îl rugăm să ni-l dea pe cel mai mare, şi anume sănătatea“ a spus ierarhul Dunării de Jos.

La momentul cuvenit, mai mulţi copii şi credincioşi prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, în semn de binecuvântare, recunoştinţă şi preţuire pentru lucrarea deosebită desfăşurată în perioada de pandemie, Înaltpreasfinţia Sa a acordat cea mai înaltă distincţie eparhială pentru mireni „Vrednicia andreiană“, medicilor, asistenţilor medicali şi personalului de îngrijire din patru spitale brăilene implicate în tratarea bolnavilor diagnosticaţi cu Covid-19. Între aceste unităţi medicale, s-a aflat şi Spitalul de Recuperare şi Boli Cronice „Sfântul Nectarie“ – Veneţia Medical din municipiul Brăila cu care Arhiepiscopia Dunării de Jos are un parteneriat de cooperare şi filantropică lucrare în beneficiul pacienţilor aflaţi în îngrijire în fază terminală, însoţitorilor acestora şi personalului medical.

Şi de această dată, ierarhul Dunării de Jos a mulţumit în mod special cadrelor medicale din Secţiile ATI şi de la unităţile medicale desemnate pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Tot astăzi în biserica „Sfântul Nicolae“, în semn de apreciere pentru activitatea jurnalistică şi pentru promovarea valorilor creştine în lumea contemporană, Arhipăstorul Dunării de Jos a conferit distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“ doamnei Monica Paraschiv, director general în cadrul publicaţiei locale „Obiectiv Vocea Brăilei“ şi domnului Marian Gheorghe, redactor în cadrul aceleiaşi publicaţii.

De asemenea, în săptămâna premergătoare sărbătorii de astăzi, 150 de elevi din judeţul Brăila au primit diplome în semn de apreciere pentru participarea la concursul eparhial de eseuri intitulat „Darul tinereţii creştine, imbold pastoral în pandemie pentru comunicare şi comuniune“.

La final, Părintele Arhiepiscop şi credincioşii prezenţi au interpretat colinde tradiţionale şi alte cântări bisericești specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

Astăzi, pe parcursul întregii zile, mulţi credincioşi au continuat să se închine la moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale celor patru sfinţi tămăduitori, cu respectarea strică a distanţării fizice şi a normelor igienico-sanitare în vigoare.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook